7 dingen die je moet weten over flexi-jobs in 2018

Vanaf begin volgend jaar wordt het systeem van flexi-jobs grondig uitgebreid. Oorspronkelijk was het bedoeld om bij te klussen in de horeca omdat daar nu eenmaal een grote nood heerst aan personeel. Dat verandert dus vanaf 2018.

1. Je moet al aan het werk zijn

Je kan een flexi-job uitoefenen wanneer je al aan het werk bent, minstens 4/5 van een voltijdse job.

2. Je kan aan de slag in volgende sectoren

Horeca, bakkerij, zelfstandige kleinhandel (kruidenier, slagerij, schoenenwinkel, …), supermarkten, middelgrote levensmiddelenbedrijven (productie van bijvoorbeeld vleeswaren, …), kapsalons, schoonheidsinstituten, …

3. Ook als je tijdelijk aan de slag bent in het onderwijs kan je een flexi-job uitoefenen

De periode waarin je als tijdelijke leerkracht tijdens de zomervakantie een uitgestelde bezoldiging of een werkloosheidsuitkering van de RVA geniet, zal worden gelijkgesteld met gewerkte dagen. Zo kan je van april tot en met juni van het volgende jaar ook met een flexi-job werken.

4. Ook wanneer je gepensioneerd bent, kan je aan de slag in een flexi-job

Het systeem van flexi-jobs wordt vanaf 2018 uitgebreid naar gepensioneerden. De regel van het moeten hebben van een 4/5 voltijdse job gaat voor hen niet op.

5. Je ontvangt naast je flexi-loon ook flexi-vakantiegeld

Dat is alvast goed om weten. Daar wordt je loonzakje dus weer een stukje groter van.

6. Je betaalt geen belastingen op je flexi-loon

Het volledige flexi-loon dat je verdient, is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Je baas betaalt wel een bijzondere werkgeversbijdrage van 25% aan de RSZ.

7. Je bent gebonden aan een arbeidsovereenkomst

Net zoals in elk andere job ben je met een flexi-job gebonden aan een arbeidsovereenkomst, in dit geval een flexi-jobarbeidsovereenkomst. Die flexi-jobarbeidsovereenkomst zelf is voor bepaalde tijd. In die overeenkomst zal je de meeste bepalingen vinden die in een klassieke arbeidsovereenkomst ook te vinden zijn. Bij gebruik van variabele werkroosters zijn er wel soepelere regels van toepassing.

Pascal Dewulf