Fietsvergoedingen zitten in de lift
18/09/2018
Meer en meer werknemers komen geregeld met de fiets naar het werk en ontvangen daarvoor een fietsvergoeding. In 2017 steeg hun percentage tot boven de 15 %. Met de fiets naar het werk heeft tal van voordelen: het is gezond, goed voor het milieu en je baas doet nog een duit in het zakje. Allen op de fiets dus!
Bijna 1 op de 4 werknemers nam vorig jaar regelmatig de fiets naar het werk. Het percentage werknemers dat van een fietsvergoeding geniet, stijgt elk jaar. In 2017 was dit reeds gestegen tot boven de 15 %. Zij kregen toen gemiddeld een vergoeding van 31 euro per maand.
Wagen en fiets combineren
Veel werknemers beperken zich niet tot één vervoermiddel voor het woon-werkverkeer. Zij gebruiken de ene dag misschien de auto, maar een andere dag komen ze met de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk. De meest gehanteerde combiformule is het afwisselend gebruik van de fiets en de auto. 8,74 % van de werknemers verplaatst zich zo naar het werk.
Mobiliteitsbudget in eigen handen
Wanneer het mobiliteitsbudget een feit zal zijn – naar alle waarschijnlijkheid op 1 oktober – is de verwachting dat sommige werknemers hun bedrijfsauto zullen inleveren om met de fiets of op een andere duurzame manier naar het werk gaan.
Met de fiets? Tuurlijk!
Dagelijks fietsen is gezond en goed voor het milieu en de samenleving. Naar het werk fietsen, zorgt voor een ontspannend begin van de dag. Geen fileleed en een goede verbranding van de calorieën opgedaan tijdens het stevige ontbijt. Bovendien kost fietsen geen centen. Als je, zoals 15% van de werknemers, een fietsvergoeding krijgt van je baas, is dit zeer mooi meegenomen. Misschien kan je dat geld ook wel gebruiken om te investeren in een elektrische fiets?
Mieke Vercruijsse
Bron: Acerta