Vijf zaken die je moet weten over de consumptiecheques voor werknemers
03/08/2020
In het kader van de covid-relancemaatregelen kunnen werkgevers binnenkort consumptiecheques geven aan hun werknemers. Heb ook jij daar recht op? Voor wat kan je de cheques gebruiken en moet je op zo’n cheque belastingen betalen?
Waarover gaat het?
Werkgevers kunnen aan hun werknemers een zogenaamde consumptiecheque toekennen. Die cheque kan worden gebruikt om te ‘consumeren’ in sectoren die door de coronacrisis zwaar getroffen worden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de horeca, de kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten zijn geweest en maximum 10 personeelsleden hebben en onder bepaalde voorwaarden ook de sport- en de cultuursector.
Er zijn beperkingen
Er zijn beperkingen aan de cheques die je werkgever je kan geven. Meer bepaald is het bedrag daarvan beperkt tot 300 euro per werknemer. Bovendien geldt er een beperking in de tijd. Zo mag je werkgever je de cheques uitreiken tot en met 31 december 2020. Jij kan ze op jouw beurt gebruiken tot 7 juni 2021. De cheques hebben dus een beperkte geldigheidsduur.
Geen verplichting
Je werkgever is niet verplicht om je zo’n cheque te geven. Hij heeft integendeel de vrije keuze. Je werkgever kan de cheque niet zomaar geven in de plaats van je bestaande loon of voordelen die je al kreeg. Het gaat dus om een extra voordeel dat je werkgever je toekent.
Je werkgever moet ook ‘consequent’ zijn in aan wie hij de cheques toekent. Hij kan dat niet op individuele basis beslissen maar moet ze toekennen aan iedereen binnen het bedrijf of aan een objectief afgebakende groep binnen het bedrijf.
Waar bestellen?
Je werkgever kan de cheques rechtstreeks aankopen bij een horecabedrijf. In dat geval kan je de cheque enkel op die locatie ‘gebruiken’ (bijvoorbeeld bij een welbepaald restaurant). Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk de cheques te bestellen bij organisaties die gespecialiseerd zijn in de uitgifte van cheques en vouchers.
Niet belastbaar
Als je zo’n cheque krijgt, betaal je daar geen belastingen op. Je werkgever kan op zijn beurt de cheque aftrekken als een beroepskost.
Jan Roodhooft, advocaat