Krijg jij al een groene verloning?
13/12/2021
“Als we onze klimaatdoelen willen halen, zal het niet volstaan om enkel op de regering te steunen”. Dat zegt Kathelijne Verboomen, directrice van het Kenniscentrum van Acerta Consult. “Ondernemingen kunnen het klimaat én tegelijkertijd hun medewerkers een handje toesteken via een ‘groen hr-beleid”, vertelt ze.
Kathelijne Verboomen ziet zes vernieuwende manier voor bedrijven om de werknemers groen te verlonen.
1. Lening voor isolatie- en renovatiekosten
Een werkgever kan leningen toestaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een werknemer voor een plotse grote uitgave staat. De werknemer kan dan renteloos of goedkoop lenen bij de werkgever. Maandelijks wordt de lening een stukje afbetaald door een bedrag van het loon af te houden. Bedrijven zouden over deze lening een groen sausje kunnen gieten en werknemers een lening toekennen voor bijvoorbeeld het isoleren van de woning of het installeren van een warmtepomp.
2. Afspraken met energieleveranciers
De werkgever kan een overeenkomst maken met een energieleverancier van gas- of elektriciteit zodat werknemers thuis gebruik kunnen maken van deze energie. Voor internet is dit principe al ingeburgerd. Voor energie kwam Luminus al met een pakket op de markt. Concreet ontvangt de werkgever één factuur met daarop het verbruik van de werknemers thuis. Deze verloning is dan een extralegaal voordeel en kan eventueel ook in het cafetariaplan ingezet worden.
3. Verzekeringen tegen klimaat- en waterschade
Een hospitalisatieverzekering via de werkgever kennen we al langer. Maar een werkgever kan ook andere verzekeringen aanbieden. Zo zou hij bijvoorbeeld een verzekering tegen klimaatschade, zoals stormschade, waterschade… kunnen voorzien.
4. Groepsaankopen van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers
Groepsaankopen gebeuren nu vooral via lokale overheden of verenigingen. Denk maar aan groepsaankopen van elektrische fietsen of elektriciteit. Ook een werkgever zou zo’n groepsaankoop kunnen organiseren. Hij zou zich dan bijvoorbeeld kunnen richten op groepsaankopen voor zonnepanelen, warmtepompen of zonneboilers.
5. Groene telewerkpolicy
Een telewerkpolicy is een beleidsplan waarbij de werkgever de spelregels uitzet. Hij zou werknemers kunnen stimuleren om thuis groene initiatieven te nemen. Denk maar aan tips en tricks om servers minder te belasten, gebruik van multi-stopcontacten, gebruik van lokale producten thuis, verwarming een graadje lager zetten…
6. ‘Klimaatloon’
Ons loon bestaat enerzijds uit het salaris voor de gepresteerde uren en anderzijds uit verschillende kleinere componenten. In die andere componenten zou je een ‘klimaatloon’ kunnen invoeren. Denk maar aan de collectieve doelstellingen in de cao 90. Werkgevers zouden bijvoorbeeld bonussen kunnen uitreiken wanneer een bepaalde doelstelling, zoals minder papier- of plasticverbruik, behaald wordt. Of een bedrijf zou ecocheques kunnen voorzien voor de medewerkers. Andere zaken die hieronder kunnen vallen zijn fietsen, een fietsvergoeding… Het gaat hier dus om het vergroenen van bestaande looncomponenten.
Mieke Vercruijsse