De Belg wil flexibelere extralegale voordelen

Het Grote Beloningsonderzoek (Vlerick Business School) wil nagaan welke voorkeuren Belgen hebben op het gebied van extralegale voordelen. Opvallend is dat we graag meer flexibiliteit willen inzake onze extraatjes.

De meest populaire extralegale voordelen zijn een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, aanvullend pensioen en opleidingen. Deze extra’s worden door de overheid fiscaal gestimuleerd, wat hun populariteit verklaart. Minder frequent zijn fietsvergoedingen, kinderopvang tijdens schoolvakanties of voor zieke kinderen en initiatieven rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk).

Kaderleden krijgen bovenop de 4 eerder genoemde voordelen ook een bedrijfswagen en een smartphone/laptop. 68% van de managers kan rekenen op deze extralegale voordelen, tegenover 24% van de bedienden. Werknemers die een bedrijfswagen hebben, vinden dat over het algemeen ook belangrijker dan collega’s zonder bedrijfswagen.

Ook de ‘New Age Benefits’ werden belicht. De Belg is geen vragende partij naar was- en strijkdiensten, fitnessabonnementen of een winkel op het werk. Ze worden ook minder aangeboden door bedrijven.

Een extralegaal voordeel waar wel vraag naar is, is flexibiliteit. Veel werknemers willen graag van thuis uit werken. Vooral de categorie 36- tot 45-jarigen, jonge ouders met kinderen, is hier vragende partij.

Ook wil de Belg meer keuzevrijheid inzake bonussen. We willen onze extralegale voordelen afstemmen op onze persoonlijke voorkeur. Dat zegt Xavier Baeten, professor belast met het onderzoek: “Er moet werk gemaakt worden van een kader dat toelaat om bijvoorbeeld een stuk van de bonus in het aanvullend pensioen te storten, en daar ook flexibel mee te kunnen omgaan. Daarvoor moet de fiscaliteit herbekeken worden. Bedrijven die in het algemeen meer flexibiliteit rond voordelen willen invoeren, beperken de keuzemogelijkheden best tot de essentie, nl. loon, pensioen, mobiliteit en vakantie.”

Bron: www.vlerick.com

Eveline Janssens