Je evaluatiegesprek komt eraan? Zo haal je er het meeste uit
18/01/2023
Het is weer die tijd van het jaar. Mogelijk komt ook jouw evaluatiegesprek er kortelings aan. Zo haal je er alvast het meeste uit.
Consistent verhaal
Je evaluatiegesprek in het vooruitzicht? Dan begin je best met je huiswerk te maken. Dat betekent dat je zelf het voorbije jaar in gedachten overloopt. Wat liep goed, wat kon beter? Maar vooral: wat heb je het voorbije jaar zoals verwezenlijkt? Zet vooral die verwezenlijkingen in de kijker. Heb je bepaalde doelstellingen niet bereikt? Hoe is dat dan zo gelopen? Waren er structurele problemen of had je persoonlijk een minder jaar? Belangrijk is dat je een consistent verhaal hebt rond wat je wel en niet hebt gerealiseerd in het voorbije jaar.
Glashelder
Waarom al die voorbereiding? Om te voorkomen dat je evaluatiegesprek alle kanten uitgaat. Verwacht niet dat je baas alle details rond jouw persoontje kent. Je zal dus zelf ook voor een stuk het gesprek moeten aansturen. Zo behoud je tegelijkertijd grip op het verloop ervan. Wil je een glashelder evaluatiegesprek? Leg dan samen met je baas meetbare objectieven vast. Dan hoeft het geen welles-nietesspelletje te worden. Ofwel heb je je objectieven gehaald, ofwel niet.
Lekker in je vel
Uiteraard zijn er ook andere dingen die worden besproken tijdens zo’n evaluatiegesprek. Hoe je je in je vel voelt en hoe je je rol in het bedrijf ervaart bijvoorbeeld. Heb je bepaalde muizenissen of obstakels die je ervaart? Dan is dit het moment om ze boven tafel te brengen. Wat er ook gebeurt tijdens je evaluatiegesprek, laat je niet uit je lood slaan. Misschien komt je baas wel met wat feedback die minder goed is. Prima. Op een gezonde manier met constructieve kritiek omgaan, is nu eenmaal iets dat jou als doorgewinterde professional moet typeren. Is er op dat vlak iets niet onmiddellijk duidelijk? Vraag dan misschien om wat praktijkvoorbeelden. Dan weet je ook waar je kan bijsturen.
Met vlag en wimpel
Ben je geslaagd met vlag en wimpel? Dan kan je het misschien ook wel eens hebben over je loon. En of daar wat bij kan. Onthoud daarbij dat het crisistijd is en dat heel wat bedrijven zopas een loonsverhoging van zowat 11% hebben toegekend aan hun werknemers. Dat is weliswaar een loonsverhoging om je loon aan te passen aan de levensduurte. Een echte verhoging is het dus niet. Loon, dat kan echter ook wat anders zijn dan salaris. Extra legale voordelen bijvoorbeeld. Aan jou de keuze of je het op tafel gooit of niet. Als je dat wil, dan is een evaluatiegesprek wel het ideale moment. Veel succes alvast.
Pascal Dewulf