Geef je jezelf 10/10 voor je werk? Prima, dat is immers goed voor jouw carrière

Schat je jezelf hoog in op de werkvloer? Helemaal goed. Professioneel zeker zijn van je stuk zorgt er immers voor dat je carrière een stuk sneller op kruissnelheid zit en blijft.

Ben je goed in je vak en draag je die boodschap ook actief uit op de werkplek? Dan is dat, gegeven dat je professioneel dan ook echt een krak bent, een goede zaak. Je baas heeft voor jou gekozen omdat hij/zij vertrouwen in jou heeft. Vertrouwen dat je de dingen in handen kan nemen en je met het beoogde resultaat komt. En dat je dat doet zonder verpinken. Zo’n gezonde dosis zelfzekerheid werkt trouwens aanstekelijk. Collega’s die misschien minder zeker zijn van zichzelf gaan zich aan jou spiegelen. Ze zien jou als een rolmodel. Je bent het archetype waar zij op termijn ook in meer of mindere mate naar streven. En dat valt gegarandeerd op bij je baas.

Rolmodel

Toch moet je opletten met die ideale uitgangssituatie. Ze zal je op korte termijn zeker vooruithelpen in jouw loopbaan. Wanneer je echter ook op lange termijn in je carrière wil uitblinken, moet je in die optiek regelmatig opnieuw naar jezelf kijken. Ben je echt zo goed in je vak dan je wel denkt? Het helpt alvast om actief te luisteren naar jouw collega’s en naar je baas. Vang de subtiele signalen op die zij geven omtrent jouw functioneren op de werkvloer. En ga daar actief mee aan de slag. Alleen zo kan je ook op lange termijn je koppositie als rolmodel veiligstellen.

Schat jezelf realistisch in

Wat je ook doet, schat jezelf altijd realistisch in. Weet dat het succes van je carrière naast uitmunten in je vak ook een zaak is van wie je kent. Daarnaast is eveneens een portie geluk nodig om de juiste mensen op de juiste momenten in je carrière tegen te komen. Meevallers in jouw carrière ontstaan immers vaker toevalliger dan echt gepland. Conclusie: ben je heel goed in je vak, dan mag je dat koesteren. En uitstralen naar je collega’s, je baas en het bedrijf waar je aan de slag bent. Zij zijn het echter die de laatste zeg hebben over hoe goed jij dan wel bent. Word je echt op handen gedragen? Dan zit je zo gebeiteld met je carrière.

Pascal Dewulf