Evaluatiegesprek vanaf je thuiswerkplek: zo doe je dat

Een evaluatiegesprek is niet altijd iets waar je even hard naar uitkijkt. Wanneer het dan nog vanaf de thuiswerkplek moet, blijkt het plots allemaal nog minder evident. Toch kan je ook in dat geval een succes maken van dit belangrijke gesprek met je baas.

We beginnen meteen met het goede nieuws: vanaf je thuiswerkplek heb je een absoluut voordeel wanneer het aankomt op evaluatiegesprekken. Je kan je immers prima voorbereiden en jezelf omringen met spiekbriefjes, al dan niet digitaal. De kans dat je in het heetst van het gesprek dus dingen zou vergeten, wordt zo miniem.

Helemaal onzichtbaar

Maar dan is er dat andere facet: doorheen het jaar ben je bijna onzichtbaar geweest voor je baas. Nu ja, niet helemaal onzichtbaar. Jullie zien mekaar nog wel via online meetings, maar het gevoel van samenwerking van mens tot mens is een beetje weg. Die x-factor op de werkplek waaraan je soms ook iemand afmeet, is nu compleet verdwenen. Belangrijk is daarom dat je je huiswerk maakt. Je moet immers voor een stukje gaan compenseren. Althans voor traditionele bazen die je tot voor de coronacrisis liever dagelijks op de werkplek zagen.

Best of

Met je huiswerk maken, bedoelen we oplijsten wat je zoal allemaal hebt verwezenlijkt. Wacht daarmee niet tot de dag ervoor, maar lijst je realisaties doorheen het jaar geleidelijk aan op. Zo krijg je wanneer het zover is een ‘best of’ die je zelfverzekerd met je baas kan overlopen. Gevolg: jij voelt je goed in je vel en je baas is aangenaam verrast van je doortastendheid.

Formeel moment

Tot slot: het is niet omdat je een digitaal evaluatiegesprek voert, dat je in je muscle shirt of pyjama voor het scherm moet plaats nemen. Een evaluatiegesprek is toch altijd een beetje een formeel moment waarbij je samen terugblikt op het voorbije jaar. Zorg dan ook dat je er netjes bij zit. Dat is meteen een duidelijk signaal naar je baas dat het je menens is met dat evaluatiegesprek. Zorg er eveneens voor dat je op je thuiswerkplek een professionele setting creëert met voldoende lichtinval en een neutraal decor. Huisdieren, huilende baby’s en meer van dat fraais laat je best achterwege. Succes ermee!

Pascal Dewulf