Je eindejaarspremie inruilen voor een elektrische fiets?

In het bedrijf waar je werkt kan er een zogenaamd ‘cafetariaplan’ bestaan. Dat kan je toelaten om je eindejaarspremie te besteden aan één of ander voordeel zoals een elektrische fiets of smartphone. Maar wat moet je daar precies van weten?

Wat is het?

Als er in het bedrijf waar je werkt een cafetariaplan bestaat, maakt dat een flexibel loonbeleid mogelijk. In dat geval kan je bijvoorbeeld je eindejaarspremie besteden aan één of ander voordeel dat in het plan wordt aangeboden.

Voor jou kan dat bijzonder interessant zijn. Je houdt hierdoor dan namelijk wellicht ‘netto’ meer over van je brutoloon. Je kan dan namelijk kiezen voor een voordeel dat fiscaal gunstig wordt behandeld in plaats van voor een verloning waarop wel een hogere belasting (en sociale zekerheid) op verschuldigd is. Je kan dus uiteindelijk ‘meer krijgen voor je geld’.

Ook in jouw bedrijf?

Een cafetariaplan bestaat niet in elke onderneming. In grote ondernemingen is dat vaak wel het geval, in kleinere minder vaak (hoewel het ook in kmo’s kan bestaan). Zelfs als er in het bedrijf waar je werkt een cafetariaplan bestaat, ben je nog niet verplicht om daarin ‘mee te gaan’. Als werknemer kan je er perfect voor kiezen om je eindejaarspremie toch ‘gewoon’ uitbetaald te krijgen net zoals dat zonder een dergelijk plan het geval zou zijn.

Waarvoor kiezen?

Je werkgever zal in het plan dat hij liet opmaken meteen ook aangeven tussen welke voordelen je precies kan kiezen. Het is dan aan jou om die keuze te maken. Zoals de naam ‘cafetariaplan’ al aangeeft kan je net zoals in een cafetaria een keuze maken tussen de voordelen die je worden aangeboden.

Die voordelen kunnen verschillend van aard zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verband houden met mobiliteit waarbij je mogelijk kan kiezen voor een elektrische fiets. Andere zaken die kunnen worden aangeboden zijn technische uitrusting (zoals een smartphone of tablet) of work-life voordelen (zoals bijvoorbeeld extralegale vakantiedagen).

Jan Roodhooft, advocaat