Heb je recht op een eindejaarspremie als je pas dit jaar aan de slag ging?

Het eindejaar nadert weer. Voor heel wat werknemers betekent dit dat ze binnenkort een eindejaarspremie krijgen. Kan je die ook krijgen als je maar dit jaar in dienst trad van je werkgever? Kan je dan een volledige premie vragen?

Om kerst- en nieuwjaarscadeautjes te kunnen kopen, zou het welkom zijn dat je binnenkort een eindejaarspremie ontvangt. Maar heb je daar ook recht op als je bijvoorbeeld pas in mei dit jaar in dienst trad bij je werkgever.

Niet voor iedereen

Niet elke werknemer heeft recht op een eindejaarspremie. Of je daar recht op hebt of niet hangt af van de sector waarin je werkt. In de CAO’s die in de sector gelden staat welke rechten je kan laten gelden op een eindejaarspremie. Is er op sectorieel vlak geen eindejaarspremie voorzien , dan zou je werkgever met jou wel kunnen overeenkomen dat je er toch één krijgt. Hij kan je rechten dus uitbreiden. Je rechten inperken (en dus geen eindejaarspremie betalen hoewel dat voorzien is in een sectoriële CAO) kan hij integendeel niet.

Om te weten of er in de sector waarin jij actief bent een eindejaarpremie is voorzien kan je kijken op de website http://www.werk.belgie.be/searchCAO.aspx?id=4708 Via het ingeven van het nummer van het paritair comité waaronder je valt en het trefwoord ‘eindejaarspremie’ kan je nagaan welke spelregels er voor jou gelden.

Hoeveel krijg je?

In de meeste CAO’s waarin een eindejaarspremie is voorzien, komt die overeen met een bruto maandloon. De eindejaarspremie kan ook lager zijn. Ook hier is het zaak om te kijken wat er precies vermeld wordt in de CAO.

En als je er nog maar pas werkt?

Werk je nog maar pas in het bedrijf dan zal je allicht maar aanspraak kunnen maken op een gedeeltelijke eindejaarspremie, in functie van het aantal maanden dat je reeds in het bedrijf werkt.

Ook hier vind je in de CAO die van toepassing is in de sector waar je werkt de spelregels terug waarmee je rekening moet houden. Weet dat er bijvoorbeeld ook CAO’s bestaan waar je minstens een aantal maanden in dienst moet zijn bij je werkgever om een eindejaarspremie te kunnen krijgen.

Jan Roodhooft, advocaat