Deze zaken kan je voortaan ook kopen met je ecocheques

Als je van je werkgever ecocheques krijgt kan je daar sinds 1 maart 2021 een aantal bijkomende producten en diensten mee kopen. Waarover gaat het zoal en wat moet je daar precies van weten?

Drie soorten goederen

Met de ecocheques die je van je werkgever krijgt kan je niet onbeperkt goederen kopen. Wat je er wel mee kan kopen kan opgesplitst worden in drie grote groepen. Zo kan je er vooreerst ecologische producten en diensten mee kopen. Het gaat daarbij onder meer om energievriendelijke electro en alle producten en diensten om woningen te isoleren (thermisch en akoestisch).

Een twee reeks zaken die je kan kopen zijn producten die kaderen in een duurzame mobiliteit en vrije tijd zoals alle fietsen, speedpedelecs, steps, eenwielers, elektrische scooters & toebehoren alsook cursussen ecodriving.

Ten slotte kan je er ook producten mee aanschaffen die vallen in de categorie hergebruik, recyclage en afvalpreventie zoals bepaalde tweedehandsproducten, de aankoop van producten die specifiek bestemd zijn voor hergebruik of compostering, enz.

Lijst

Er bestaat een lijst die aangeeft over welke producten en diensten het juist gaat en wat er onder de drie verschillende categorieën valt. De lijst wordt in principe om de twee jaar geëvalueerd en zo nodig herzien. Dat gebeurt in de pare jaren. Er kan ook een snellere evaluatie gebeuren als er zich belangrijke evolutie voordoet op het vlak van milieuvriendelijke producten. Die evolutie is er dit jaar omdat het energielabel voor elektronische toestellen is gewijzigd.

Nieuwigheden

In de lijst worden vier nieuwe labels toegevoegd aan de lijst van biologische producten die je met ecocheques kan kopen. Een andere zaak die je voortaan kan kopen met ecocheques is een abonnement op een collectieve moestuin. Volgens de nieuwe lijst kan je je ecocheques voortaan verder ook gebruiken voor het huren van bepaalde producten en diensten.

Jan Roodhooft, advocaat