Zo verbeter je jouw carrièrekansen

Hoezeer we er ons rationeel of vanuit politieke correctheid misschien ook tegen willen verzetten, we kunnen er niet omheen dat mensen die er goed uitzien, zo goed als altijd gemakkelijker een job vinden en meer verdienen dan zij die door moeder natuur wat minder goed bedeeld zijn geworden. NRC Handelsblad onderzocht met welke fysieke kenmerken je je kansen op de arbeidsmarkt kan vergroten.

Genderongelijkheid en huidskleur

Je geslacht en je huidskleur zijn factoren, waarop je totaal geen impact hebt. Maar hoe je het ook draait of keert, ze zijn wel in grote mate bepalend voor je carrièrekansen, luidt de eerste vaststelling in het onderzoek van de Nederlandse krant.

Als vrouw verdien je minder dan als man en terwijl we ons terecht opwinden over het gebrek aan respect voor vrouwen in bepaalde culturen, vergeten we dat ook in de rijke westerse wereld de genderongelijkheid nog lang niet is opgelost.

Zo deed Theresa Whitmarsh, Executive Director van de Washington State Investment Board, een van de belangrijkste institutionele investeerders in de Verenigde Staten, onlngs in een opiniestuk in de New York Times een opmerkelijke vaststelling. Op het World Economic Forum in Davos stelde ze immers eens te meer vast hoezeer deze jaarlijkse bijeenkomst van de elite van de wereld in Zwitserland wordt gedomineerd door mannen.

“Ik ben het vanuit mijn functie al jaren gewoon vaak de enige vrouw te zijn in een vergadering”, schreef ze, “maar het lijkt eigenlijk met de jaren erger te worden. Ik hoor hier private equity bedrijven klagen dat ze zo moeilijk talent vinden, maar als ik zie hoe weinig vrouwen ze aannemen die ze kunnen laten doorgroeien, moeten ze de hand in eigen boezem steken, want dat betekent dat ze slechts de helft van de vijver gebruiken waaruit ze zouden kunnen rekruteren.”

Het staat ook vast dat een donkere huidskleur nog altijd je kansen op een succesvolle loopbaan beperkt. Zwart associëren we immers met de nacht en met slechte dingen. We spreken niet voor niets van een zwart schaap en een zwarte lijst. Maar gelukkig begint daarin toch stilaan verandering te komen.

Factoren waar we iets aan kunnen doen

Naast de uiterlijke kenmerken die een rol spelen en waar we geen vat op hebben, zijn er toch ook mogelijkheden om via je uiterlijk en je voorkomen je kansen te vergroten. Gezonder eten en leven, levert je een gezondere teint op en regelmatig sporten kan ervoor zorgen dat je een sportiever uiterlijk krijgt.

Volgens het Duitse onderzoeksinstituut IZA heeft een sportief uitzicht een positieve impact hebben op je loonbrief en vergroot het je kansen op een eerste job. Ook goed je gebit verzorgen kan een stukje helpen. Een Amerikaanse studie stelde immers een klein, maar significant verband vast tussen een goed gebit en een hoger loon.

Geert Degrande