5 voordelen en 5 nadelen van deeltijds werken

“Elk nadeel heb se voordeel” zei voetballegende wijlen Johan Cruijff ooit. Ook deeltijds werken past perfect in dat plaatje. Wij sommen graag een aantal voor- en nadelen op.

VOORDELEN

1. Je krijgt een betere balans werk/privé

Minder werken betekent doorgaans ook minder files, minder verplichtingen en minder gedoe. Je krijgt meer tijd om andere dingen te doen zoals bij je familie en vrienden zijn, je favoriete hobby uitoefenen of de zorg van een familielid op jou nemen.

2. Je hebt minder stress

Deeltijds werk zou beter zijn voor de gezondheid, althans wanneer we onderzoekers mogen geloven. Parttimers zouden bijvoorbeeld minder te kampen hebben met symptomen van depressie. Non believers beweren daarentegen dat parttime werken dan weer meer druk geeft omdat heel wat mensen thuis meer taken op zich nemen en daardoor de vrijgekomen tijd zo weer helemaal verdwijnt.

3. Je bent productiever

Omdat je minder uren werkt, ga je doorgaans ook efficiënter omgaan met de tijd op je werk waardoor je productiever uit de hoek zal komen.

4. Je hebt meer tijd voor jezelf

Het klinkt misschien een beetje egoïstisch, maar meer tijd voor jezelf betekent ook dat je meer tijd voor jezelf kan vrijmaken. Wanneer je voltijds werkt, ga je buiten de uren doorgaans meer in de weer zijn voor je familie, vrienden,… De tijd die je meer hebt wanneer je deeltijds werkt, kan je echter voor jezelf besteden. Netto resultaat: je gaat je gelukkiger voelen.

5. Je hebt meer energie

Niet iedere dag richting werk moeten, geeft je extra energie die je kan gebruiken voor andere projecten. Meer energie maakt je blijer en meer toegewijd naar de dingen die je doet.

NADELEN

1. Je verdient minder

Je salaris zal uiteraard navenant zijn wanneer je deeltijds werkt, maar ook je pensioen. Daarnaast ga je minder dagen betaald verlof hebben en zijn je uitkeringen bij ziekte of werkloosheid uiteraard proportioneel aan het aantal dagen dat je hebt gewerkt.

2. Je carrière schiet er niet altijd mee op

Er zijn maar weinig managementfuncties die je deeltijds kan doen. Maar goed, niet iedereen heeft de ambitie om door te groeien in een bedrijf en dat is helemaal goed zo.

3. Binnen je job blijf je doorgaans op hetzelfde niveau

Bij bedrijven leeft ook vandaag nog sterk de cultus dat iemand die deeltijds werkt niet onmiddellijk de ambitie heeft om door te groeien in zijn of haar job. Een vooroordeel waarmee je komaf zal dienen te maken.

4. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt

Vaak moeten parttimers meer werk verzetten dan eigenlijk is voorzien voor iemand die deeltijds werkt. Soms hoor je mensen die deeltijds aan de slag zijn wel eens zeggen dat ze de hoeveelheid werk moeten doen van iemand die eigenlijk voltijds werkt.

5. Je blijft hangen in deeltijdse jobs

De opstap naar een voltijdse job is helemaal niet zo evident als het lijkt, zeker vandaag niet meer in een klimaat waar steeds meer bedrijven zoeken naar flexibele samenwerkingsvormen.

Pascal Dewulf