4 tips om ook parttime aan de top te komen

Deeltijds aan de slag zijn en toch doorstoten naar de top? Dat kan. En wel zo.

Er was een tijd dat deeltijds werken echt stiefmoederlijk werd behandeld. De betere jobs waren er enkel voor de voltijdse krachten. En de promotie naar hogere professionele oorden eveneens. Die tijd is gelukkig voorbij in een tijd dat er volop sprake is van een vierdaagse werkweek. Misschien is iedereen binnenkort wel deeltijds aan de slag? Zo’n vaart zal het niet lopen, maar echt opvallen doe je vandaag niet meer met een deeltijdse job. En carrière maken als parttimer kan jij dus ook.

1. Flexibiliteit is de sleutel

Het is niet omdat je niet zichtbaar bent op de werkvloer, dat je ook niet beschikbaar bent voor je collega’s of baas. Spreek af dat wanneer je niet op het werk bent, ze jou nog altijd kunnen bellen of appen. Lees ook geregeld je mails door. Dat kan vandaag allemaal met het grootste gemak op je smartphone, waar je ook bent op dat moment. Verander eveneens de mindset in je hoofd. En maak die scheiding tussen werk en niet-werk minder strak. Blijf bereikbaar. Zelf wanneer je in principe niet bereikbaar bent. Je collega’s en baas zullen dat appreciëren. En het zal je carrière zeker ook ten goede komen.

2. Je krijgt het klaar

Denk ook niet dat je per se vijf dagen per week nodig hebt om alles gedaan te krijgen voor wat nodig is om te schitteren op de werkplek. Work smarter, not harder. Klinkt mooi, maar is vooral ook echt waar. Probeer slimme(re) manieren te vinden om je werk te optimaliseren. Ga niet nog een versnelling hoger om alles rond te krijgen. Dat houd je toch niet vol op lange termijn. Misschien kan je eens je oor te luisteren leggen bij een productiviteitscoach. Die kan je niet enkel helpen om slimmer te werken, maar ook op een manier waardoor je brein niet steevast in overdrive zit. Zo kan je meer bereiken in minder tijd en met minder stress.

3. Loop er niet mee te koop

Je weet het wel. Het is zo’n dingetje op de werkplek. Het lijkt wel of de gouden medailles enkel worden uitgedeeld aan de voltijdse krachten. En de rest genoegen moet nemen met zilver en brons. Dat hangt allemaal een beetje van jezelf af. Hou je het discreet dat je deeltijds aan de slag bent? En gebruik je je parttime functie niet als een soort van excuustruus om de moeilijkere taken niet hoeven op te nemen? Kortom, het hangt er allemaal maar vanaf hoe je die deeltijdse job op de werkplek neerzet.

4. Toon fulltime betrokkenheid

Het gaat niet per se om fulltime werken, maar wel om te laten zien dat je fulltime bent betrokken met je werk. Een telefoontje om even af te stemmen kan ook bijvoorbeeld na vijven. Even een videocall inlassen om een aantal operationele brandjes te blussen? Dat kan je zelfs wanneer je even in de supermarkt bent. Wie maalt er nog om? Bereikbaarheid betekent ook beschikbaarheid. Het is een beetje een symbolische verklaring richting je werkgever dat je er eigenlijk voltijds voor hen bent. Ook al ben je dat in realiteit niet helemaal.

Pascal Dewulf