Zullen screeningrobots in 2017 ook jouw cv doorlichten?
19/01/2017
Er is al heel wat gezegd en geschreven over robots, ook op de werkplek. Zo zouden robots steeds meer jobs inpikken. Sterker nog: wanneer we specialisten mogen geloven, dan gaan robots binnenkort ook jobs beginnen uitdelen. Realiteit of fictie ?
Grote bedrijven lijken alsmaar meer robots in te zetten om hen te assisteren met het aantrekken van het juiste talent. Nu ja, er loopt niet echt een robot door de wandelgangen, maar achter de schermen is niet zelden al een rekruteringssoftware aan de gang om cv’s door te lichten. Dat dit er stond aan te komen is niet echt onlogisch. Het behandelen van honderden vacatures is immers een bijzonder tijdrovend proces. Voor de bedrijven op zoek naar nieuw talent lijkt het een no brainer. De hamvraag: wat schiet je daar als sollicitant mee op?
Onvermoeibaar
Robots zijn zoals geweten onvermoeibare dingen die zich uitsluitend aan de feiten houden. Ze matchen een cv met de noodzakelijke functievereisten. Punt, andere lijn. Maar wat als het cv niet correct is geformuleerd? Dat soort nuances kan een rekruteerder vast en zeker interpreteren, maar kan een robot hetzelfde? Diegene die de kat onrechtstreeks de bel aanbond, was academisch onderzoeker Colin Lee die voor zijn doctoraatsthesis aan de School of Management van de Erasmus Universiteit in Rotterdam de data van zowat 450.000 sollicitaties analyseerde. Op basis daarvan zette hij een (software)model in mekaar dat tot tachtig procent accuraat kan voorspellen welke kandidaten effectief worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spek voor de bek van rekruteerders dus.
Menselijke tussenkomst verplicht
Maar wat met de attitude, ingesteldheid en présence van een kandidaat, zachte waarden die minstens even belangrijk zijn dan de harde feiten? Daar komt een robot (of een softwaremodel) mogelijk heel wat voor tekort. Het discours is volop aan de gang maar geen paniek: de Europese overheid formuleerde ondertussen al bedenkingen rond de doorgedreven automatisering van het sollicitatieproces. In de regelgeving rond privacy die ze onlangs wereldkundig maakte, verbiedt diezelfde Europese overheid de verwerking van sollicitaties via internet zonder menselijke tussenkomst. Digitale rekrutering kan dus gedeeltelijk, maar nooit zonder menselijk tussenkomst.
Pascal Dewulf