Veel jobs en bakken ervaring bundelen op één A4’tje doe je zo

Het blijft nog altijd een uitdaging. Jezelf in de schijnwerper werken op één A4’tje. Toch kan je je cv onweerstaanbaar maken zonder dat je er meer dan één vel (enkele zijde) aan spendeert. Dat doe je zo.

We gaan het jou heel makkelijk maken. Kies een van de vele onepagetemplates uit die je op het web vindt. Vaak zijn ze verticaal georganiseerd met maximum 3 à 4 delen. De templates geven jou meteen een idee over hoe je je cv aantrekkelijk maar tegelijkertijd duidend en beknopt in mekaar kunt steken. Daar heb je het. Het grote woord is eruit. Beknopt. Zelfs met zo een onepagetemplate in handen kan het immers behoorlijk lastig zijn om alles op één A4’tje te proppen. Zeker wanneer je al wat professionele ervaring achter de kiezen hebt.

Laat je inspiratie de vrije loop

Beknopt schrijven, hoe doe je dat? Best is dat je er gewoon aan begint en kijkt waar je uitkomt. Laat je inspiratie de vrije loop en schrijf vooral begeesterend en aanstekelijk. Wanneer je die fase hebt afgerond, zal je mogelijk heel wat meer informatie hebben dan op één A4-velletje kan. Tijd om te gaan schrappen. Herlees je proza een paar keer en schrap geleidelijk aan het overbodige terwijl je het noodzakelijke behoudt. Soms moet je echter ook dingen bewaren die misschien niet echt van nut zijn maar wel de nodige schwung aan je cv geven.

De grafische toer op

Waar je heel veel ruimte kan op besparen zijn bijvoorbeeld jouw kwalificaties en de talen die je spreekt. In plaats van ze omstandig te beschrijven, kan je ze onder mekaar oplijsten met sleutelwoorden en er telkens een scorebalkje achter zetten. Voor elke kwalificatie ken je jezelf vervolgens een score toe. Zo wordt je cv een stuk compacter en bovendien ook heel wat aantrekkelijker en overzichtelijker. Ga dus gerust de grafische toer op. We leven immers in een tijd waar visuele communicatie bijzonder belangrijk is.

Chronologie

Je cv uitwerken op basis van vaardigheden in plaats van in chronologische volgorde kan je eveneens heel wat extra witruimte (lees: onbeschreven ruimte op je A4) opleveren. Zet bijvoorbeeld projectbeheer als vaardigheid en voeg daaronder toe wat je in welke bedrijven op dat vlak eerder al realiseerde. Pas daarbij steeds dezelfde regel toe. Hou het compact. Beperk je tot sleutelwoorden en kernachtige zinnen. Concentreer je met andere woorden op de feiten, niet zozeer op hoe trots je wel was of hoe ambitieus je dan wel bent. In een cv zijn die dingen enkel verspilling van bladruimte. Bladruimte die je eigenlijk beter kan gebruiken om jezelf echt voor het voetlicht te plaatsen.

Pascal Dewulf