7 van de meest gemaakte spellingfouten in een cv (en hoe je die kan vermijden)
06/09/2021
Een spellingfout in een cv is als een vlieg in een glas wijn: plots heb je er helemaal geen zin meer in. Dat is nochtans wat rekruteerders regelmatig overkomt wanneer ze door sollicitatiebrieven en cv’s lopen: taalflater(tje)s. Wij helpen jou alvast ze te voorkomen. Laat ook je cv eens analyseren door experts. Dat kan dit najaar bijvoorbeeld op een van onze JobVillages.
Samenstellingen
Een samenstelling is een woord dat uit twee of meerdere woorden bestaat. Voorbeeld: social media beleid, socialmediabeleid of social media-beleid? Juiste schrijfwijze: socialmediabeleid. De basisregel is dat je samenstellingen aan elkaar schrijft.
Neologismen
Geüpdate versie of geüpdatete versie? Wel degelijk geüpdatete. In hetzelfde rijtje: gedeletete bestanden. Wil je zo een neologisme gebruiken, bekijk dan ook eerst de juiste schrijfwijze.
Dt-fouten
Een klassieker waar iedereen zich wel eens aan bezondigt. Tracht die dt-uitschuivers echter zo veel mogelijk te vermijden. Het klassieke ezelsbruggetje helpt altijd: ik drink nooit thee, jij drinkt soms thee en hij drinkt altijd thee. Vervang ‘drink’ door het werkwoord dat je eigenlijk wil gebruiken. (ook al houdt de zin dan geen steek)
Punten en komma’s
Sommige mensen lijken te vergeten dat teksten, dus ook sollicitatiebrieven en cv’s, bestaan uit zinnen. Niet dus uit doorlopende teksten waar je één diepe ademteug neemt om vervolgens in één ruk de volledige tekst te lezen. Maak dus regelmatig tijd voor interpuncties. Een goede tekst bestaat uit lange(re) en korte zinnen. Zo creëer je ritme in wat je schrijft.
Eigennamen
Het gebruik van eigennamen kan soms wat ingewikkeld zijn. Wanneer je je eigen naam schrijft, begin je met een hoofdletter. Uiteraard. De namen van feestdagen (Kerstmis, Pasen, …) ook. In samenstellingen dan weer niet: kerstboom, paashaas. Je schrijft ook ‘januari’ en niet ‘Januari’. Woorden waarmee je de tijd indeelt (dagen, maanden, seizoenen, …) schrijf je zonder hoofdletter. Ze worden immers als soortnamen beschouwd en niet als eigennamen.
Afkortingen
Niet dat ze vaak fout worden gebruikt, maar toch horen afkortingen niet echt thuis in een cv. Het onnodig gebruik is een spellingfout van de tweede graad. Laat ze dan ook achterwege. Het maakt je cv formeel en onpersoonlijk.
Vaste onderdelen
Je schrijft ‘cv’. Niet ‘CV’. Check de juiste spelling van je e-mailadres eveneens een tweede en derde maal. Vergeet geen aanspreking. Mijnheer of Mevrouw. Begroet aan het einde met bijvoorbeeld: ‘Met vriendelijke groet.’
Ben je niet zeker hoe iets te schrijven? Zoek het dan even op via woordenlijst.org Makkelijk, toch? Het vermijden van spellingfouten vergroot alvast je kans om jouw droomjob in de wacht te slepen.
Nog meer tips voor je cv, vind je op een van onze JobVillages dit najaar. Uiteraard kan je daar ook connecteren met tal van bedrijven die op zoek zijn naar werknemers. Schrijf je snel – én gratis – in op www.jobvillage.be
Pascal Dewulf