6 redenen waarom je cv bij jouw toekomstige baas in de prullenmand eindigt

Je doet je stinkende best om een knaller van een cv in mekaar te zetten, maar uiteindelijk eindigt je proza toch in de (digitale) prullenbak. Hoe dat komt? Dit zijn alvast 6 redenen.

1. Je cv is een warboeltje

wanneer de rekruteerder door je cv loopt, wil hij in één oogopslag zien waar hij aan toe is. Dat betekent dat je netjes een aantal dingen aflijnt: praktische informatie, relevante opleidingen, praktische ervaring, markante verwezenlijkingen en praktische vaardigheden. Maak die dingen daarbij ook visueel aantrekkelijk. Geef bijvoorbeeld bij je vaardigheden in gekleurde score balkjes aan hoe onderlegd je bent per discipline. Kortom, maak je cv zo visueel mogelijk.   

2. Je cv is ellenlang

Een cv van 2 of meer pagina’s? Prullenbak. De rekruteerder heeft heus geen tijd om door al dat proza te lopen. Het geeft bovendien ook aan dat je niet in staat bent om je carrière  te synthetiseren. De gouden stelregel: op één A4-tje moet alles te zien zijn. Doe daar nog een knaller van een motivatiebrief bij en de rekruteerder moet gelijk genoeg info in handen hebben om te beslissen of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

3. Je cv belicht de verkeerde dingen

Pak het op dat vlak niet te studentikoos aan. Heus niet alles in je cv moet netjes chronologisch worden vermeld. Ga daarentegen voor relevante informatie zowel qua opleidingen als qua praktische vaardigheden en verwezenlijkingen. Snuister doorheen de vacature en stem je cv daarop af. Zet die dingen in de kijker waarvan je weet dat ze jouw echte troeven zijn om de vacature in te vullen.

4. Je geeft te veel weg

De rekruteerder moet heus niet alles van je weten. Je hobby’s? Niet nodig. Enkel misschien wanneer die hobby’s een absolute meerwaarde vormen voor de job. Voel je dat je met je hobby’s echter gaat vervallen in clichés, laat ze dan liever weg.

5. Je gebruikt gemeenplaatsen

Dat je ambitieus en gedreven bent daar heeft de rekruteerder lak aan. En al helemaal wanneer je dat ook zo op je cv vermeldt. Het voegt immers niets toe aan je cv en aan je kansen om te worden aangeworven. Waarom? Omdat die begrippen te generiek overkomen en je dus eigenlijk helemaal niets bloot geeft. Je kan er donder op zeggen dat er nog tientallen cv’s in de mailbox van de rekruteerder belanden met exact dezelfde retoriek. Vermijden dus.

6. Je foto lijkt nergens naar

Het strekt soms tot aanbeveling om een foto van jezelf in je cv te zetten. Aan jou om te beslissen of je dat al dan niet wil. Je bent dat uiteraard helemaal niet verplicht. Het maakt je cv vaak wel persoonlijker. De rekruteerder kan immers al een gezicht op de sollicitant plakken. Beslis je om het te doen, let er dan wel op dat die foto professioneel is. Vermijd vakantiekiekjes of foto’s in een bizarre setting: te dichtbij, te ver af, tijdens een zatte avond met vrienden…

Pascal Dewulf