Overgekwalificeerd? Dat los je zo op

Je wil die job echt, maar je vreest dat je misschien wat te veel in je mars hebt. Geen nood, dit kan je makkelijk in jouw voordeel oplossen.

Mogelijk is het je al eens gebeurd. Je wilde echt die job, maar je had te weinig ervaring. Die dingen gebeuren. Omgekeerd kan echter ook. Naast een baan hengelen omdat je te veel ervaring hebt. Tja, zo wordt een baan vinden wel een heuse opgave. Het moet blijkbaar juist genoeg ervaring zijn. Niet te weinig, maar ook niet te veel. Geen nood. Met wat creativiteit kan ook jij ervoor zorgen dat je net passend bent voor die job waar je je pijlen op richt.

Kort en bondig

Een eerste actie die je kan ondernemen, is door je cv niet te complex te maken. Hou het met andere woorden kort en bondig en spits het helemaal toe op de vaardigheden die van jou worden verwacht. Hemel jezelf professioneel niet te hard op. Laat de extra kwaliteiten die je in huis hebt (en die niet onmiddellijk nodig zijn voor de job) achterwege. Vermeld misschien wel dat je zeker nog over het nodige groeipotentieel beschikt in de job. Zo leg je niet onmiddellijk al je kaarten op tafel en creëer je wat open ruimte om de sollicitatie verder in een positieve richting te laten evolueren. Alle opties blijven open en je kan zo nog alle kansen benutten. Dat wil niet zeggen dat je onwaarheden in je cv moet vermelden. Wel dat je je kennis en vaardigheden doseert en focust richting de job die je wil.

De witte raaf

Is je cv desondanks als ’te zwaar’ onthaald? Neem dan geen genoegen met een (te) vage uitleg als ‘overgekwalificeerd’. Ga achter de rekruteerder aan (best telefonisch) om een en ander bij te sturen. Wees niet beschroomd op dat vlak. Het is niet omdat je dit doet dat je opdringerig bent. Je wil gewoon het geheel correct kaderen en laten zien dat jij wel degelijk die witte raaf bent. En wiet weet heeft de rekruteerder je cv misschien wel foutief geïnterpreteerd (het zijn ook maar mensen)? Of heb je je tijdens het sollicitatiegesprek niet correct uitgedrukt en je cv onvoldoende verduidelijkt. En daardoor een foutieve indruk nagelaten. Daar is toch niets mis mee? Gewoon even rechtzetten. We zijn meer niet in de middelbare school waar je bij een examen maar één kans krijgt. Time to put on your big boy/girl pants. En even door te duwen.

Motivatie en goesting

Welke insteek je ook neemt, zorg dat je geloofwaardig blijft. Jezelf in honderd bochten wringen om toch maar die job te bemachtigen heeft ook geen zin. Leg echter vooral de nadruk op je intrinsieke motivatie en de goesting die je hebt om aan de slag te gaan. Dat zal zeker een positieve invloed hebben bij de rekruteerder. Dat je wat te hoog zit qua kwalificaties zal dan gelijk een stuk minder relevant blijken.

Pascal Dewulf