Dit is waarom je best op maandag solliciteert

Maandag, sollicitatiedag. Sterker nog: het is al een paar jaar op rij dé dag om te solliciteren. Dat blijkt alvast uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half. De hamvraag: waarom is die eerste dag van de week zo belangrijk om op zoek te gaan naar een nieuwe job ?

Al een paar jaar op rij is maandag steevast de meest populaire dag om een sollicitatiebrief (en cv) uit te sturen. Bijna 20% van de sollicitaties gaat immers op de eerste dag van de week de deur uit. Ook in 2022. Dat blijkt alvast uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half. Het weekend is dan weer het minst leuke moment voor sollicitanten om in hun (digitale) pen te kruipen.

Beste dag om te screenen

Ook aan de kant van de rekruteerders is maandag (samen met vrijdag) de populairste dag om met sollicitaties aan de slag te gaan. Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat die dagen immers de beste dagen zijn om sollicitaties te screenen en een actieplan op te stellen om ze verder op te volgen. Bij Robert Half nuanceren ze de maandagtrend wel in die zin dat die niet constant is doorheen het hele jaar. Opvallend is dat vooral in het eerste kwartaal van het jaar maandag een bijzonder populaire dag is om op zoek te gaan naar een nieuwe job.

Start nieuw avontuur

“In navolging van de eindejaarsperiode waarin mensen wel vaker alles eens op een rijtje zetten en goede voornemens maken, is het eerste kwartaal van het jaar geen onlogisch moment voor een piek in sollicitaties. Het begin van het jaar is een mooi moment om een nieuw avontuur op te starten”, zegt Jeroen Diels, Regional Managing Director bij Robert Half. Goed om weten, want dan kan je zelf ook een en ander inplannen. De koe bij de sollicitatiehorens vatten om het jaar sterk in te zetten.

Eerste week ideaal

Ben je dus op zoek naar een nieuwe baan? Dan lijkt dit het moment om er op maandag tegenaan te gaan. Of misschien zie je het anders en ga je een andere dag uitkiezen omdat je cv dan meer kans heeft om eruit te springen? Hoe het ook zij, de eerste weken van het jaar zijn ideaal om een nieuwe job te zoeken omdat de meest bedrijven hun jaarbudget dan definitief hebben opgemaakt. Dan weet je baas gelijk ook hoeveel hij je kan betalen om bij hem/haar aan de slag te gaan. De slechtste momenten om een nieuwe baan in de wacht te slepen? (School)vakanties en feestdagen omdat dan ook veel recruiters er even tussenuit gaan. En jouw cv er dan misschien ook wel even tussenuit valt. Zelfde bedenking als bij sollicitatiemaandag echter. Het kan zijn dat je cv op die manier dan wel bovenop de stapel komt te liggen. Wikken en wegen, is de boodschap.

Computer versus smartphone

Wat je ook doet, de arbeidsmarkt is competitief en je kan snel kansen mislopen als je het insturen van je kandidatuur uitstelt. Interessant detail: uit hetzelfde onderzoek van Robert Half blijkt trouwens ook dat de meeste sollicitaties nog steeds via computer worden verstuurd. Maar liefst 72% kiest voor een sollicitatie via desktop. 28% van de kandidaten doet het via smartphone.

Pascal Dewulf

Bron: Robert Half