Anoniem solliciteren: dit uitzendbedrijf gaat er in 2023 mee aan de slag

Heb je een specifieke naam, ben je op leeftijd of voldoe je niet (helemaal) aan het standaard schoonheidsideaal? Dan is de kans doorgaans kleiner dat je die droomjob in de wacht sleept. Het zijn venijnige (en hardnekkige) idee-fixen die in bedrijven leven. Uitzendkantoor Accent wil daar komaf mee maken en zet voortaan in op anonieme cv’s.

Uitzendbureau Accent zal vanaf begin februari enkel nog anonieme cv’s gebruiken naar bedrijven die bij hen (tijdelijke) medewerkers rekruteren. Op die anonieme cv’s zal niet dus langer een foto staan. Naam en voornaam worden vervangen door initialen. Ook de woonplaats wordt eraf gehaald evenals de leeftijd en periodes waarin je aan het werk was. Accent wil zo de discriminatie op de arbeidsmarkt helpen tegengaan. Dat is alvast geen makkelijke opdracht. De realiteit leert immers dat discriminatie op basis van leeftijd, uiterlijke kenmerken of ontwikkeling van de loopbaan nog steeds hardnekkig aanwezig is bij bedrijven.

Ommekeer

Anouk Lagae, CEO van Accent, hoopt met die anonieme cv’s een ommekeer te brengen in de vaak halsstarrige vooroordelen die leven bij bedrijven: “Er zijn zoveel getalenteerde mensen die ontzettend graag aan de slag willen gaan, maar die door specifieke vooroordelen niet tot een sollicitatiegesprek komen. Sturen we klassieke cv’s door dan wordt er doorgaans toch voorkeur gegeven aan mensen met een jongere leeftijd of die, in grootsteden, van specifieke deelgemeentes afkomstig zijn. Ook de naam van de sollicitant speelt een belangrijke rol in een positief aanwervingsproces. Met die anonieme cv’s wil wij hierin een ommekeer teweeg brengen.”

Pilootproject

Bij de beslissing over het inzetten van anonieme cv’s ging Accent alvast niet over één nacht ijs. Sinds september 2022 liep er een pilootproject met een tiental bedrijven. Ook busbouwer VDL stapte mee in het pilootproject. Hun reactie is alvast positief. Sterker nog: ze zijn er bij de Roeselaarse busbouwer van overtuigd dat dit initiatief echt wel nodig is. “We merken het soms ook bij bepaalde afdelingen of leidinggevenden dat ze met een specifieke bril naar de sollicitanten kijken. Op het moment dat de screening is gebeurd en je een aantal geschikte kandidaten hebt, kan het zeker helpen om kandidaten anoniem voor te stellen die anders misschien geen kans zouden krijgen”, zo klink het bij de busbouwer.

Meer kansen

Ook bij Accent zijn ze overtuigd over het inzetten van die anonieme cv’s. “Er zijn al mensen geweest die nu een job hebben gekregen bij een bedrijf, die anders wellicht niet op gesprek waren gekomen”, aldus Anouk Lagae. De hamvraag: vangen de anonieme sollicitanten in kwestie dan toch geen bakzeil wanneer ze uiteindelijk wel op sollicitatiegesprek mogen? Dat valt niet uit te sluiten, maar volgens Anouk Lagae krijgen sollicitanten zo alvast meer kansen op een job. Wordt vervolgd.

Pascal Dewulf