8 tips om een spontane sollicitatie tot een succes te maken

Een spontane sollicitatie kan je soms sneller aan je droomjob helpen dan je wel eens zou kunnen vermoeden. Deze tips helpen jou alvast op weg.

1. Maak een spetterende entree

De kracht van storytelling, de manier waarop jij je professionele verhaal aan de man brengt, zal bepalen of je je vis aan de haak slaat of niet. Zoek originele invalshoeken en begin niet droogweg met ‘Ik vind uw bedrijf een leuke plek om te werken’. Vervang dat eens door een weetje specifiek uit de business waarin je solliciteert. Vermeld als intro misschien een krantenkop die je onlangs las of zo en bouw daar op verder.

2. Probeer een video cv

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, één video zegt meer dan duizend beelden. Durf je het aan om zomaar vanuit het niets een video te sturen richting je droombedrijf. Het vraagt zeker wat extra werk, maar pak je het origineel aan dan zal je gegarandeerd scoren.

3. Zoek ook eens in een ongewoon hoekje

Aan de slag als onthaalmoeder? Waarom probeer je dan niet eens een spontane sollicitatie in de sector van de thuiszorg om maar wat te zeggen. Kwalificaties heb je alvast te over.

4. Zoek de juiste persoon

Het is een stuk efficiënter wanneer je sollicitatie terechtkomt bij de juiste persoon dan wanneer je die bijvoorbeeld naar een algemeen adres stuurt. De kans bestaat dan immers dat je sollicitatie nooit de juiste bestemming bereikt.

5. Vul het sollicitatieformulier in op de webstek van je droombedrijf

Heel wat werkgevers hebben op hun website een formulier dat je kan invullen en waaraan je je cv kan vasthechten. Probeer dat eens. Dat het terecht zal komen bij de juiste persoon staat buiten kijf.

6. Raadpleeg je netwerk

Netwerken allemaal goed en wel, maar wat ben je er mee indien je er niets uithaalt. Breng je (professionele) netwerk op de hoogte dat je op zoek bent naar een nieuwe opportuniteit. Zo krijg je misschien jobaanbiedingen van bedrijven waar je zelf nooit had aan gedacht.

7. Ga je cv persoonlijk afgeven

Niets belet je om bij het bedrijf van je dromen je cv spontaan gaan af te geven. Wie weet, kan je er misschien onmiddellijk een gesprek hebben.

8. Bezoek een jobbeurs

Een jobbeurs is altijd een leuke plek om op een ongedwongen manier op jobjacht te gaan. Het is direct en het heeft een spontaan karakter want je kan lukraak afstappen op bedrijven waarvan je vermoedt dat ze jou wel liggen.

Pascal Dewulf