Zoomers op de werkvloer: wat je moeten weten over je jongste collega’s
04/04/2022
De Zoomers komen druppelsgewijs op de werkvloer. Zoomers? Dat zijn de mensen die vandaag ergens tussen 12 en 22 jaar oud zijn. Ze worden ook wel Gen Z genoemd. De hamvraag: zijn ze echt zo anders dan je andere collega’s op de werkvloer? Wij zochten het uit.
Er doen heel wat veronderstellingen de ronde over Gen Z. De ene al gekker dan de andere. Tuurlijk: ze hebben een eigen willetje, zoeken een job met zingeving en ze bedienen zich van alle digitale hulpmiddelen die ze te hunner beschikking hebben. Ook tijdens het sollicitatieproces. Maar… doen we dat vandaag eigenlijk niet allemaal? Met dit soort veronderstellingen schieten we dus niets op.
Opheldering
Gelukkig is er het toonaangevende Amerikaanse zakenmagazine Fast Company dat opheldering brengt met een studie bij zowat 600 jongeren tussen 18 en 24. De eerste mythe waar het onderzoek komaf mee maakt, is het feit dat Zoomers zingeving boven een goede verloning plaatsen. Bijna 2 op 3 van de ondervraagde jongeren geeft aan een correct salaris als een van de belangrijkste factoren te zien bij de keuze voor een job.
Directe ondersteuning
Voorts blijkt uit het onderzoek dat thuiswerken eveneens niet zo belangrijk is voor Gen Z dan wel wordt beweerd. Nauwelijks 30% van de ondervraagden ziet het als een absolute voorwaarde. Klinkt logisch. Ze hebben immers nog veel (vaktechnische) ondersteuning nodig die ze op de werkvloer doorgaans sneller en directer kunnen krijgen. Spreken we over een hybride werkomgeving dan is bijna 1 op de 2 van de ondervraagden wel vragende partij.
Wel in je vel
Mentaal welbevinden op de werkplek was dan wel weer een uitgesproken factor in het onderzoek. Meer dan 1 op de 2 van de ondervraagde jongeren plaatste dat criterium in de top 3 van hun verlanglijstje voor een ideale job. Dat is er eentje waarin andere generaties zich mogelijk niet direct zullen terugvinden. De babyboomers en Gen X komen (en voor een stukje de millennials) komen immers uit een tijdperk waar lange uren, autoritair leiderschap, intimidatie, discriminatie en seksisme, vaak heel subtiel, op de werkvloer aanwezig waren.
Traditionele werkplek is oké
Dat Gen Z de rug keert naar de traditionele werkplek is bovendien nonsens, zo blijkt eveneens uit het onderzoek. Met andere woorden: Zoomers hebben meer overeenkomsten met andere generaties dan verschillen. Het is dan ook zaak om binnen bedrijven niet bewust een cultuur van generatieverschillen te stimuleren, dan wel te kijken waar alle snijpunten liggen en daar het beste uit te halen.
Pascal Dewulf