Zo onderhoud je een vriendschap met ondergeschikten
11/05/2022
Ben je een leidinggevende, maar groeit er een mooie vriendschap met ondergeschikten? Dat is niet altijd makkelijk, want als manager moet je soms belangrijke beslissingen nemen of zaken voor jezelf houden. We zetten graag enkele dingen op een rij waar je rekening mee kan houden als je bevriend raakt met iemand die onder je staat.
Verwachtingen
Als leidinggevende kun je niet alles delen met je vriend/in op het werk. Je hebt namelijk kennis over zaken en verantwoordelijkheden die je ondergeschikte niet heeft. Wanneer je voelt dat je collega vriend wordt, bespreek je dat best zo snel mogelijk. Op die manier voorkom je vervelende verrassingen met ruzies of teleurstellingen tot gevolg.
Verschillende rollen
Op het werk neem je vaak de rol aan van manager, erbuiten als vriend. Maar dat kan wel eens door elkaar lopen. Zorg dat het duidelijk is in welke rol je praat. Je kan als vriend vragen hoe een project ervoor staat, maar ook als manager. En beide rollen hebben een ander antwoord. Wees duidelijk door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Laten we het hier als vrienden over hebben’ of ‘Hier is nog even een werkding dat ik met je wil bespreken’. Beide partijen kunnen dan ook aangeven als ze vinden dat het niet het juiste moment is om een bepaalde rol aan te nemen.
De collega’s
Het zou niet verwonderlijk zijn dat je eens op onbegrip botst van collega-leidinggevenden of andere ondergeschikten. Denk bijvoorbeeld aan het toekennen van een salarisverhoging aan je vriend. Probeer hier zo zakelijk mogelijk mee om te gaan en zorg dat je goede professionele argumenten op tafel kunt leggen.
Wees professioneel
Wanneer je je vriend slecht nieuws moet meedelen, bijvoorbeeld ontslag, dan dien je dat ook professioneel aan te pakken. Je moet je job doen waarvoor jij bent aangesteld. Als het communiceren van een ontslag daarbij hoort, moet je dat ook kunnen. Je vriend wordt geacht dit ook te kunnen aanvaarden, zonder deze vriendschap de rug toe te keren.
Mieke Vercruijsse