Waarom complimentjes jou beter laten presteren op de werkvloer

Af en toe een schouderklopje op de werkplek, het zou wat vaker mogen gebeuren. Complimentjes laten jou immers professioneel beter presteren.

Compliment = waardering

Ken je dat moment dat iemand jou zegt de je iets bijzonder goed hebt gedaan en je plots de hele wereld lijkt aan te kunnen? Dat is de kracht van een compliment. Zelf heb je er mogelijk wel al een aantal gekregen, maar geef je er ook voldoende aan jouw collega’s? Een complimentje geven heeft immers alles te maken met waardering. En waardering sluit dan weer aan bij zingeving. Je voelt je met andere woorden nuttig en hebt het gevoel actief bij te dragen aan het grotere plaatje van het bedrijf waar je aan de slag bent. De behoefte aan waardering op de werkplek is niet zomaar een subjectief gegeven. Onderzoek van het Europees Sociaal Fonds toont aan dat waardering de grootste vereiste is voor een gelukkig leven op het werk. Maar liefst 95% van de Belgen vindt dit belangrijk.

Juiste bewoordingen

Goed, nu ken je meteen het belang van complimenten geven. Hoe kan je dat dan doen op een manier die je collega’s toelaat om zich verder te ontplooien? Door bijvoorbeeld niet te zeggen dat jouw collega zijn of haar best heeft gedaan. Dat werkt beperkend. Dan lijkt het immers of jouw collega iets gedaan heeft zonder het verhoopte resultaat. De bewoordingen die je gebruikt voor een compliment zijn dan ook cruciaal. Zeg bijvoorbeeld: ‘Zonder jou hadden we dit nooit klaar gekregen.’ of ‘Jij bent echt een onmisbare schakel voor het succes van dit project’.

Oprechtheid is cruciaal

Belangrijk is dat wanneer je een complimentje geeft dat ook oprecht is. Je hebt geen idee hoe snel mensen doorhebben dat je iets meent of niet meent. Het probleem met complimenten is dat ze enkel een boost geven aan jouw collega(‘s) wanneer ze ook echt uit het hart komen. Maak er dan ook tijd voor. Hou je daarbij ver van clichématige termen als ‘Good job! ‘, ‘Super!’ of ‘Kudoos! ‘. Dan lijkt het of je je er snel wil van afmaken zonder dat je eigenlijk echt meent wat je zegt. Laat zien dat je echt bent. Dat betekent ook dat je de persoon face-to-face aanspreekt en hem of haar oprecht bedankt.

Relevantie

Naast oprechtheid heeft een compliment immers nog iets anders nodig voor een superboost. Het moet relevant zijn. Maak jouw compliment dan ook specifiek. ‘Bedankt voor jouw onontbeerlijke bijdrage aan de succesvolle lancering van dit transitieproject. Het projectteam is oprecht fier op jouw aandeel in de voortgang’, is bijvoorbeeld specifiek. Je mag die complimentjes ook inzetten voor bijvoorbeeld iemands taalgebruik of voorkomen. Opgelet echter met dat laatste. Wees zuinig met complimentjes over uiterlijk en kleding. Zeker bij één en dezelfde persoon. Wanneer je overdrijft, kan dat immers al snel dweperig/flirterig overkomen.

Humor mag ook

Complimentjes geef je dus niet steeds aan dezelfde personen met wie je toevallig goed kan opschieten. Alle leden van het hele team mogen op dat vlak regelmatig in de bloemetjes worden gezet. Zo ontstaat er geen na-ijver omdat het steeds dezelfde personen zijn die op een pedestal worden geplaatst. Wanneer je iemand complimenteert mag er zeker ook een streepje humor bij. Bijvoorbeeld: “Ik zou je een certificaat voor doorzettingsvermogen willen geven. Helaas bestaan die niet. Daarom wil ik je hier zelf komen feliciteren.’ Dat maakt het ‘ontvangen’ van dat complimentje meteen een stuk makkelijker.

Pascal Dewulf