Oordelen over je collega’s? Dat zegt het eigenlijk over jezelf

Het gebeurt ons allemaal wel eens dat we een waardeoordeel vormen over onze collega’s. Oordeel echter niet te snel op dat vlak. De kritiek die je hebt, zou immers wel eens meer over jezelf kunnen vertellen dan je wel denkt.

Eerst en vooral: oordelen over situaties, maar ook over andere mensen zit in onze natuur. Het is een overlevingsmechanisme om dingen in te schatten. Het laat toe om ons snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Of je nu op je thuiswerkplek vertoeft of (verplicht) op kantoor: je kan ervan uitgaan dat er ergens op dit ogenblik mensen andere mensen beoordelen of veroordelen. Dat zit zo ingebakken in het sociale weefsel dat het bijna niet meer opvalt.

Voelsprieten

Oordelen over anderen: zegt het je iets? Bij de koffiemachine, tijdens dat sigaretje, bij de lunch in de kantine: elke situatie lijkt zich te lenen om het te hebben over anderen. Hebben al die grote en kleine, vaak stiekeme, gesprekken over je collega’s enig voordeel? Ja, want ze fungeren als voelsprieten die ons toelaten het dagelijkse leven op kantoor en daarbuiten te kanaliseren en in te schatten. Ze laten je toe om je op de een of andere manier te vergelijken met anderen. Of die vergelijking dan echt accuraat is, laten we in het midden.

Status

Toch moet je uitkijken met je oordeel over anderen, in het bijzonder je collega’s. Het zegt immers ook iets over jezelf. Je doet het vaak immers voor een reden. Om jezelf op te krikken. Het geeft je een zekere status. Bijna alsof je jezelf kan verheffen boven je collega’s. Misschien doe je het echter ook omdat je bepaalde karaktertrekken die je bij jezelf mist in anderen terugvindt. En omdat je daar niet zo goed weet mee om te gaan.

Openheid en vertrouwen

Ook je collega’s vormen echter waardeoordelen. Dat zorgt ervoor dat wanneer je met hen in gesprek gaat over een andere collega, je gelijk een aandachtig publiek hebt. Misschien doe je het dus gewoon wel voor de aandacht? Terwijl je de spotlight op een collega richt, kan je daarenboven je eigen tekortkomingen wegmoffelen. Sterker nog: misschien projecteer je je onderdrukte gevoelens wel op een collega? Wees in die optiek dus zeer voorzichtig wanneer je een oordeel velt. Weet vooral dat er ook andere elementen zijn die een sterkere basis leggen voor de professionele relatie met je collega’s. Dat zijn openheid, vertrouwen, collegialiteit, ondersteuning en samenwerking.

Pascal Dewulf