‘Neen’ zeggen op de werkplek: dat doe je zo

‘Njet’ zeggen tegen je baas of collega’s zonder imagoverlies te lijden? Dat doe je zo.

Laten we eerlijk zijn met mekaar: ‘neen’ zeggen op de werkplek doe je niet zomaar. Een ‘njet’ richting je collega’s of baas moet altijd gewikt en gewogen worden. Logisch, je bouwt aan de professionele weg en je wil je carrière niet schaden door een gebrek aan loyauteit. Trop is echter te veel. Een jaknikker komt vroeg of laat in de problemen. Zeg je ja en amen op elk ding dat je collega’s op jou afvuren, dan raak je vroeg of laat aan het einde van je Latijn. ‘Neen’ zeggen is dus geen nice-to-have. Bottom line: je moet voor jezelf opkomen en die figuurlijke lijn in het zand trekken waar je baas/collega’s niet aan voorbij kunnen.

Even erover slapen

Let me sleep on it. Ook zanger Meatloaf wilde er in ‘Paradise by the dashboard light’ ooit al een nachtje over slapen. Dan kan jij dat toch ook? Niet dat we jou vergelijken met Meatloaf. Even nadenken over iets wat een collega jou vraagt, wie is daar al ooit slechter van geworden? ‘Ik kom hierover later bij jou terug’ is dan ook een geijkte zin waarmee je een stukje (bedenk)tijd koopt voor jezelf. Het is zelfs geen kwestie van tijd kopen. Mag een mens er nog eens even over denken of moeten we steevast eenieders zucht naar instant gratificatie inwilligen? Neen hoor.

Prioriteiten stellen

‘Neen’ zeggen heeft ook te maken met prioriteiten stellen. Tegen wie zeg je ‘neen’? Is het iemand die op de werkplek jouw carrière kan maken of kraken om het zomaar even te zeggen? Of is het het kneusje dat gisteren pas binnenwaaide op de werkplek? Niet dat we plat opportunistisch willen zijn. Dat is zeker niet fraai. Jouw collega’s zijn tenslotte jouw collega’s. Punt, andere lijn. Maar, jouw tijd en aandacht zijn eveneens kostbaar. Heel kostbaar. Een reden te meer om er zorgzaam mee om te springen.

Zonder uitleg

We zeggen trouwens niet graag ‘neen’ omdat we denken dat we er dan ook steevast een uitleg achteraan moeten zetten. Newsflash: niet elke ‘neen’ op de werkplek behoeft een uitleg. Je wil uiteraard niet de collega zijn die botweg ‘neen’ antwoordt wanneer hij/zij daar zin in heeft. Imagogewijs kom je er op termijn dan immers behoorlijk bekaaid van af. En dat is niet zo goed voor jouw carrière. Af en toe ‘neen’ zeggen zonder opgave van reden maakt jou daarentegen sterker. Je collega’s zullen verrast zijn en de volgende maal dat ze bij jou aankloppen misschien een tweede keer nadenken. In hun hoofd ben jij immers niet langer het manusje-van-alles.

Speelruimte

Zorg tot slot dat je voldoende ruimte hebt om zo nu en dan ‘neen’ te zeggen. Hoe je dat doet? Door een aardige collega te zijn waarmee jouw coworkers doorgaans erg goed kunnen opschieten. En eentje op wie ze algemeen gezien kunnen rekenen. Ben je een aardig iemand, dan geven jouw collega’s jou doorgaans een stuk meer marge en speelruimte om je ding te doen zonder dat dit figuurlijke blutsen of builen moet opleveren. Een aardige collega is er immers twee waard. En die mag al eens ‘neen’ zeggen zo nu en dan.

Pascal Dewulf