Jij thuis, je collega’s op kantoor: 6 tips voor een optimale synergie

Postcorona is de kantooromgeving resoluut veranderd. Sommigen blijven verknocht aan de werkplek op kantoor, anderen zweren voortaan bij de thuiswerkplek. De hamvraag: hoe kan je die workflow zo dynamisch en productief mogelijk organiseren?

Creëer een collegavriendelijke workflow

Ben je thuis aan de slag, zoek je collega’s dan (virtueel) actief op. Via onlinemeetings, via een snelle videochat … Zorg dat jullie een productieve workflow uitwerken, net zoals je dat op kantoor ook zou doen. Het vraagt wat puzzelwerk, maar met efficiënte software en duidelijke afspraken zijn jullie zo op weg.

Dagelijks even afstemmen

Waar ben je mee bezig? Waar loop je tegenaan en wat verwacht je van je collega’s? Stem daarvoor dagelijks even af via een korte meeting of bel even met mekaar. Zo blijven alle objectieven duidelijk voor iedereen.

Hou contact met je baas

Je baas tevreden? Iedereen tevreden. Hou dus ook contact met je baas. Stel vragen, verzamel feedback, stel objectieven scherp. Zo blijven jullie beste maatjes, ook vanaf je thuiswerkplek.

Laat je zien

Je camera/luidspreker afzetten tijdens een onlinemeeting/presentatie is jezelf onzichtbaar maken. Misschien voel je je zo wat comfortabeler. Het kan immers vermoeiend zijn om voortdurend op je scherm te zitten staren tijdens een onlinemeeting. Naar je collega’s toe kan het echter ook al eens overkomen als niet respectvol. Mekaar niet horen of niet zien, vermindert de sociale/collegiale cohesie immers aanzienlijk.

Spreek een kantoordag af

Probeer om één keer per week toch een dagje op kantoor te werken. Als je natuurlijk de volledig vrije keuze hebt wanneer je thuis werkt of niet. De praktijk leert echter dat in de meeste bedrijven ook postcorona nog altijd een 50/50-regel geldt. De helft van de tijd op kantoor, de helft van de tijd thuis. Ook dan is jezelf regelmatig (virtueel) aan je collega’s laten zien echter even belangrijk.

Doe ook eens een gewone babbel

Op kantoor sta je al eens aan de koffiemachine te praten of ga je samen lunchen met je collega’s. Op afstand lukt dat minder goed, maar er zijn alternatieven. Pin een koffiemomentje met je favoriete collega(‘s) in je online agenda. Zo, dat is dan ook weer geregeld. Een mens blijft tenslotte een sociaal dier. Ook je collega’s.

Pascal Dewulf