Jaloers op een collega? Dit kan je eraan doen

Afgunst richting je collega’s? Niet netjes. Nuance: van die jaloezie kan je wel veel leren over jezelf. En kan je er vervolgens ook wat aan doen.

Een belangrijke factor die jaloezie op de werkplek aanvuurt, is onzekerheid. Andere collega’s lijken voortdurend in de spotlights te lopen terwijl jij nauwelijks wordt opgemerkt. Althans, dat denk je toch. Wanneer we naar iets zoeken, gaan we het geheid ook vaker tegenkomen. Je zou wel wat mondiger willen zijn op de werkplek? Dan kan je er donder op zeggen dat extraverte collega’s je meer zullen opvallen. Zelfs tot op het punt dat het je begin te irriteren. Bam, daar is al je eerste verbeterpuntje.

Tekortkomingen

Wat we eigenlijk willen duidelijk maken, is dat jaloezie vaak helemaal niet over je collega’s gaat. Wel over jezelf. Vaak zijn het dingen waar je naar streeft, maar die je zelf niet krijgt gerealiseerd. Je collega verdient meer dan jij? En dat vind jij niet leuk. Of: jij worstelt met die nieuwe app op de werkplek, terwijl die andere collega er bliksemsnel mee weg is? En dat steekt. Vaak vloeit jaloezie voort uit tekortkomingen. Misschien was je niet mondig genoeg om hetzelfde loon als je collega te onderhandelen. Mogelijk heb je je niet zo vastgebeten in die nieuwe app. Voilà, daar heb je het.

Antenne naar de buitenwereld

Wat er ook van zij: laat negativiteit niet de overhand nemen wanneer het op jaloezie aankomt. Kies niet de weg waar je je collega’s stokken in de wielen gaat steken. Steek daarentegen tijd in het wegnemen van oorzaken van die jaloezie bij jezelf. Stap naar je baas voor een salarisverhoging. Verdiep je in die nieuwe app. Laat jaloezie een antenne zijn naar de buitenwereld. Daarmee pik je dingen op die je mogelijk bij jezelf kan verbeteren of veranderen.

Specifieke talenten

Tot slot: iedereen in het team heeft zijn specifieke talenten. Dingen waarin ze uitblinken. Jazeker, jij ook. De kracht komt dan ook vanuit het team. Niet (uitsluitend) vanuit het individu. Kijk je knarsetandend toe wanneer je een andere collega op de werkplek ziet uitblinken? Schiet dan in verbetermodus en kijk waar jij jezelf kan bijschaven in functie van wat je rondom je ziet. Laat je baas er ook voor zorgen dat iedereen duidelijke rollen en verantwoordelijkheden heeft. En dat jullie samen naar objectieven toe werken. Mik samen ook op heldere, meetbare doelen. Gegarandeerd dat jaloezie niet langer een kans krijgt op de werkplek.

Pascal Dewulf