Het gedrag van een bazige collega veranderen? Dat doe je zo

Er is altijd wel een haantje-de-voorste op de werkplek. Iemand die steevast het laatste woord wil hebben. Ook al slaat het nergens op. Tijd voor actie: zo roep je die bazige collega alvast kordaat een halt toe.

Op elke werkplek zitten er wel een aantal: bazige bazen of collega’s. Ze zijn niet de slimsten, niet diegenen met het meeste doorzicht of met de beste ideeën. Wel diegenen die het steevast voor het zeggen willen hebben. Ook al is wat ze zeggen in het beste geval middelmatig. Vervelend wordt het wanneer ze tijdens gesprekken en meetings steevast het voortouw nemen en hun ideeën aanhoudend willen doorduwen. Daardoor gaan ze immers slimmere uitkomsten in de weg staan. Kortom, de dominante collega als zwakke schakel van het team.

Alfacollega’s

Argumentatiespecialist (what’s in a name?) Henri Raven weet weg met deze stuurse collega’s. Hij legt uit wat de meest effectieve reactie is op dit soort van alfacollega’s. De eerste standaardreactie is volgens Raven dat hoe dominanter de ene is, hoe teruggetrokkener de andere wordt. De partijen vertonen met andere woorden spiegelgedrag. Anders gezegd: je laat je intimideren en overrompelen door het dominante gedrag en trekt je terug. Volgens Raven is de meest effectieve reactie dan ook om jezelf eveneens licht dominant op te stellen. Vaak is het al voldoende om luidruchtige argumenten rustig en bestendig te pareren om je slag thuis te halen. Met andere woorden: niet wijken is de boodschap. Steevast met de teamobjectieven in het achterhoofd uiteraard.

Brulboei

Oké, je rug rechten dus. Hoe kan je echter sterk staan tegen zo’n brulboei? Hou je aan de feiten. Wees helder en herhaal je argumenten zo lang als nodig. Ook wanneer die dominante collega probeert je in een hoek te drummen. Vaak deinzen ze er ook niet voor terug om verbaal agressief te worden, jouw te kleineren met een heimelijke opmerking of je zelfs belachelijk te maken in het team. Ga er niet voor opzij en blijf gewoon je ding doen. Zij gaan niet aan de kant, jij ook niet. Jouw mening is evenveel waard als die van hun. Daar kan je vanop aan. Je andere teamleden zullen je er dankbaar voor zijn.

Grenzen stellen

Met zo’n overheerser op kantoor is het ook belangrijk dat je duidelijk je grenzen aangeeft. Tot hier en niet verder. Dominantie heeft immers ook veel te maken met disrespect. Wanneer je dat toelaat, ben je een vogel voor de kat. En verlaag je je status ook voor toekomstige onderhandelingen op de werkplek. Je kan er trouwens donder op zeggen dat wanneer je die stuurse collega op zijn/haar plaats zet, hij/zij in de toekomst jou weer te grazen zal willen nemen. Zo zitten dominante collega’s immers in mekaar. Alles draait rond hun persoontje. Blijf echter in gesprek gaan met hen. Heb je bijvoorbeeld een project dat je er per se wil doorkrijgen? En ligt de kantoorbrulaap van dienst (weer) dwars? Bied dan een beperkt aantal keuzes voor de oplossing. Hoe meer opties je die dominante collega immers biedt, hoe meer hij/zij zal proberen je onderuit te halen om vooralsnog zijn/haar ideeën door te duwen.

Tot slot: dominantie en zelfverzekerdheid hebben niets met elkaar te maken. Zelfverzekerde mensen vertonen zelden dominant gedrag. Het zijn juist de onzekeren die dit gedrag nodig hebben om hun eigenlijke positie te verhullen. Zo, dat weet je ook weer.

Pascal Dewulf

Bron: mtsprout.nl