Frenemies: wanneer je besties op het werk jou eigenlijk saboteren

Frenemies: dat zijn vrienden die eigenlijk een beetje je vijanden zijn. Je hebt ze helaas ook op het werk. Zo herken je ze en dit kan je eraan doen.

Even een en ander verduidelijken: frenemies is een anglicisme. Het is een samentrekking van ‘friends’ en ‘enemies’. Vrienden die tegelijkertijd dus ook je vijanden (kunnen) zijn. Klinkt een beetje raar. Toch bestaan ze echt, ook op de werkplek. Zo’n frenemie kan zelfs een van je beste collega’s zijn. Het zijn echter kleine dingen die erop wijzen dat jullie amicale relatie op de werkplek niet altijd zo amicaal is dan je wel zou kunnen denken.

Vele kleintjes maken een grote

Frenemies op de werkplek kunnen jou en je carrière (al dan niet bewust) saboteren. Dat gebeurt vaak op een subtiele manier. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een idee van jou gebruiken en/of claimen in een vergadering of presentatie. Of misschien geven ze wel niet alle informatie door die je nodig hebt om een bepaalde opdracht (samen met hen) uit te voeren. Daardoor lever jij mogelijk slecht(er) werk af en zij beter werk. Vaak wordt het ook afgedaan als onschuldig. Kantoorpolitiek zonder schadelijke gevolgen. De realiteit is echter dat op termijn veel van die voorvallen je carrière kunnen beschadigen.

Onduidelijke communicatie

Goed, nu je weet wat je van een frenemie op kantoor kan verwachten, is het zaak om hem of haar te herkennen. Een duidelijk kenmerk van een frenemie is onduidelijke communicatie. Soms zeggen ze teveel (om jou in de war te brengen), soms te weinig (om jou in het ongewisse te laten). Alles hangt af welk doel ze voor ogen hebben. Vaak sturen ze ook mails over projecten en taken zonder jou in de loop te houden. Dat doen ze opdat je stukjes informatie zou missen waardoor je het overzicht op het geheel begint te verliezen. Ook zullen ze proberen om je collega’s subtiel tegen je op te zetten door bijvoorbeeld je werkmethodes in vraag te stellen. Of jou links te laten liggen wanneer het lunchtijd is.

Jaloezie en/of geldingsdrang

Niet zelden zullen frenemies hun aandeel in het succes van een team ook graag opblazen. En dat terwijl ze de efforts van hun collega’s eerder relativeren. Dat kan je uiteraard tegengaan door je behaalde resultaten ook regelmatig zelf met je collega’s of baas te delen. Wacht dus niet op die frenemie om jou in de bloemetjes te zetten. Het gedrag van een frenemie heeft immers vaak met jaloezie of geldingsdrang te maken. Dat doen frenemies zoals gezegd op allerlei manieren. Ze beantwoorden bijvoorbeeld je mails of chatberichten niet of veel te laat. Of ze lichten jou te laat of verkeerdelijk in over planningen, meetings of projecten. Het kan alle kanten uit en het is erg vervelend.

Praat erover

Voel je dat je professioneel en mentaal op de toppen van je tenen gaat lopen door een frenemie op je werk? Praat er dan met iemand over die je in vertrouwen kan nemen. Je baas bijvoorbeeld of iemand van de dienst personeelszaken. Wat je ook doet, laat het niet zoals het is. Daar ga je immers alleen maar jezelf mee schaden.

Pascal Dewulf