Een facelift van de werkplek? Ja, graag!
20/08/2021
De terugkeer naar de werkvloer is al een tijdje mogelijk en wordt verder versoepeld. Een op de vijf werknemers ziet het echter niet zitten om terug te gaan naar een werkplek die eruitziet zoals voorheen. Hoewel de meesten blij zijn om de collega’s terug te zien, zijn het net die collega’s die zorgen voor geluidsoverlast. Een grondige facelift van de werkplek is voor velen dan ook een must.
De werkplek zoals we die kennen voldoet voor veel werknemers niet langer aan hun behoeften. Ruim een op de drie werknemers (39%) klaagt over omgevingslawaai op de werkplek en één op de vijf heeft het gevoel dat ze met te veel mensen op eenzelfde plaats werkten. Eén op de vier werknemers geeft aan te moeten werken met kunstlicht en bijna de helft zegt dat er geen aandacht voor ergonomie is. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Tempo-Team en in samenwerking met de KU Leuven.
Goede werkplek zorgt voor motivatie
Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de werkplek bepalend is voor de motivatie. De werkvloer optimaliseren komt de productiviteit ten goede en is ook een goed wapen in de preventie van burn-outs en andere psychosomatische aandoeningen. Er is dus een belangrijke taak weggelegd voor de werkgevers. “Wanneer werknemers een fijne werkplek hebben, heeft dat een reële impact op de motivatie en het welzijn van de medewerkers. Zo zien we dat een mindere mentale en fysieke gezondheid samenhangt met een werkplek die gebreken vertoont: lawaaihinder, veel mensen bij elkaar, geen daglicht en oppervlakkig schoonmaakwerk. Werkgevers zijn zich daar niet altijd van bewust en/of kiezen vanuit een blik op de directe kosten om te besparen op bijvoorbeeld het aantal werkplekken. Ze mogen echter de kosten in termen van welzijn en gezondheid niet onderschatten”, vertelt prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.
Plaatsonafhankelijk werken
Bovendien krikt de combinatie thuis-kantoor het werkplezier op. “Plaatsonafhankelijk werken wordt voor meer en meer werknemers een must. Het is dan ook de meest genoemde manier om meer balans te vinden in ons leven, blijkt uit het onderzoek. Het afgelopen jaar was op dat vlak één groot experiment. Bedrijven moesten abrupt overschakelen op een manier van werken die nog lang niet overal was ingeburgerd, en dat leidde willens nillens tot een versnelling in de adoptie van thuiswerk. Het zal er in de toekomst op aankomen om als organisatie, indien het werk het toelaat, je medewerkers de kans te geven om parttime van thuis uit te werken of te investeren in satellietkantoren”, legt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team, uit.
Mieke Vercruijsse