Do’s en don’ts op de nieuwjaarsdrink

Ze komen er weer aan: de jaarlijkse nieuwjaarsdrinks. Helemaal uit de bol gaan? Liever niet. Er bestaat zoiets als borreletiquette. Zeker op de werkplek. Wij geven graag een aantal do’s en don’ts mee om geen flaters te schieten tijdens die nieuwjaarsdrink. En zo ook je carrière op het spoor te houden.

Het is ook altijd wat. Wil je eens lekker los gaan met de collega’s tijdens de nieuwjaarsborrel, kan dat ook al niet meer. Het lijkt wel of iedereen overal alle levensvreugde wil uitknijpen. Dat is niet het geval, hoor. Weet echter dat je ook op onbewaakte momenten zoals zo’n nieuwjaarsborrel in de kijker loopt bij je baas en collega’s. Werk je stevig aan je carrière, dan kan een moment van uitgelaten gekte tijdens zo’n nieuwjaarsborrel wel wat schade berokkenen. Borreletiquette: daar draait het dan ook om.

Je bent aan het werk

Het uitgangspunt van die nieuwjaarsborrel? Je bent aan het werk. En je hoort je dan ook te gedragen als op het werk. Er mag al eens gelachen worden natuurlijk en een gekkigheid hier en daar kan er zeker bij. Schiet echter niet door met dat relaxte gedrag en gekke capriolen waar collega’s ongemakkelijk van worden. Een drankje? Zeker ook, maar ook weer niet tot op het punt dat je niet meer op je benen kan staan en je collega’s je moeten ondersteunen en naar huis brengen. Wat je ook doet: weet dat je met diezelfde collega’s ’s anderendaags weer op de werkplek zit.

Het verhaal van de druppel en de emmer

Je moet ervan uitgaan dat zo’n nieuwjaarsborrel immers een soort van bedankje is van je baas voor de goede prestaties van het voorbije jaar. En om te toosten dat het jaar dat komt nog beter zal worden. Zie het dan ook als een eerder formeel feestje waar je je best (redelijk) formeel gedraagt. Het is niet zo dat je op elk moment van die nieuwjaarsborrel onder een vergrootglas zit bij je baas. Maar toch. Sta je op het punt om bijvoorbeeld een promotie te maken, dan kan een etiquette-uitschuiver tijdens zo een nieuwjaarsborrel wel eens meer averij veroorzaken dan je wel zou vermoeden. Omgekeerd ook. Zit je halvelings op de schop omdat het voorbije jaar niet meteen een hoogtepunt was voor jou, dan kan een uitgelaten nieuwjaarsborrel ook wel eens de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Iets leuks om op terug te kijken

Bekijk het misschien even anders en zie die nieuwjaarsborrel vooral als een moment waarop je je baas en collega’s (en mogelijk ook nieuwe collega’s) in een ontspannen sfeer wat beter kan leren kennen. En waar mogelijk nieuwe, professionele banden worden gesmeed. Laat zo een nieuwjaarsborrel jou echter niet beletten om het leuk te hebben. Je zal merken dat wanneer je een toffe nieuwjaarsborrel hebt met je collega’s, de werkplek de dagen erna plots weer een stukje leuker lijkt. Jullie hebben immers samen iets om op terug te kijken. Kortom, wanneer iedereen zich gedraagt tijdens zo een nieuwjaarsborrel, dan blijft het ook een leuke herinnering.

Pascal Dewulf