Daarom stuur je maar beter geen pikante foto’s naar een collega
02/11/2018
Werknemers die het bijzonder goed met elkaar kunnen vinden, denken er misschien wel eens aan om pikante foto’s naar elkaar te sturen. Dat je dat maar beter niet doet tijdens de arbeidsuren bewijst een arrest van het Arbeidshof in Luik.
Wat was er gebeurd?
Een kaderlid stuurde via zijn professionele e-mailadres zeer expliciete naaktselfies naar een vrouwelijke collega. Hij gebruikte daarbij het professionele e-mailadres van de dame in kwestie. Dit alles gebeurde tijdens de werkuren.
Hoewel de dame hoegenaamd geen probleem had met het ontvangen van de foto’s (en die zelfs ‘gewenst’ waren) kon de werkgever er minder mee lachen. Die meende nu eenmaal dat de werknemer de grenzen van het fatsoen ver te buiten was gegaan. De werkgever ontsloeg de werknemer dan ook om een dringende reden. De ontslagen werknemer vocht vervolgens het ontslag voor de rechtbank aan en vroeg om een verbrekingsvergoeding.
Wat besliste de rechter?
Het arbeidshof gaf de werkgever gelijk. Volgens de rechter vormt het een zware fout van een werknemer om tijdens de werkuren, via een pc van de werkgever en via het professioneel e-mailadres, naaktselfies te sturen naar een collega. Het feit dat de foto’s door de ontvanger ervan ook ‘gewenst’ waren doet hierbij volgens de rechter niet ter zake. Door de foto’s te versturen, ging de werknemer nu eenmaal sowieso de grenzen van het fatsoen en de goede zeden te buiten. Volgens het arbeidshof zijn activiteiten die in die mate seksueel getint zijn als wat hier het geval was hoegenaamd niet toegelaten tijdens de arbeidstijd.
Wat te onthouden?
Als werknemer ben je maar beter voorzichtig met het doorsturen van seksueel getint materiaal naar een collega. Ook als je collega er geen bezwaar tegen heeft (en zelfs ‘vragende’ partij is voor het ontvangen van zulke foto’s of selfies), kan het verzenden ervan tijdens de arbeidsuren via het informaticamaterieel van je werkgever wel eens leiden tot een ontslag om een dringende reden.
Jan Roodhooft, advocaat
Arbeidshof Luik, 13 februari 2018, J.T.T., 2018, 317