Collega’s die je tijdens de werkdag onderbreken? Ideaal voor focus en productiviteit

Irriteert het je mateloos wanneer een collega je ongevraagd komt storen tijdens de werkdag? Misschien moet je dat voortaan toch even anders bekijken. Die onderbreking zou immers je focus en productiviteit wel eens kunnen bevorderen.

Het is wederom druk, druk, druk op je werkplek. Staat daar plots een collega bij je terwijl je binnen 5 minuten in meeting moet. In je hoofd volgt een kortsluiting. Het moet dan ook niet gezegd dat werkonderbrekingen veroorzaakt door collega’s of je baas sinds jaar en dag een negatieve bijklank hebben. Toch moeten we dat misschien eens her-denken. Zo een onderbreking heeft namelijk ook zijn goede kanten.

Niet zaligmakend (maar soms wel)

Uit onderzoek blijkt immers dat hoewel onderbrekingen op het werk niet altijd zaligmakend zijn, we ze niet allemaal over dezelfde kam mogen scheren. Om die nuance duidelijk te maken, moeten volgens de onderzoekers werkonderbrekingen opgesplitst in niet- en wel werkgerelateerde onderbrekingen. Hoofdonderzoeker Mike Baer verklaart het verschil aan de hand van stressoren: “Er zijn een aantal soorten stressoren die werknemers op de werkplek ervaren. Het eerste type wordt een ‘hinderlijke stressor’ genoemd omdat ze afleiden zonder dat dit een voordeel oplevert.”

In de praktijk kan dat een collega zijn die bij jou om advies komt voor een defecte laptop of een slecht werkende verbinding tijdens een videovergadering. Het andere type stressor wordt een ‘uitdagings-stressor genoemd’. Volgens Baer vereisen dat soort stressoren dat we onze mentale capaciteiten uitbreiden om zo de onderbreking ’te overwinnen’. Werkgerelateerde onderbrekingen verhogen de tijds- en werkdruk. Daardoor zouden werknemers harder pushen en meer betrokken zijn bij hun werk.

De knop twee keer omdraaien

Niet-werkgerelateerde werkonderbrekingen zouden dan weer een tegenovergesteld effect hebben wanneer het aankomt op productiviteit. Zo wees het onderzoek uit dat opeenvolgende niet-werkgerelateerde werkonderbrekingen de betrokkenheid van medewerkers verlaagt. In hun hoofd moeten ze immers een knop omdraaien en die nadien weer opnieuw omzetten. Toch hebben ook dit soort onderbrekingen voordelen. Zo zouden ze wel helpen om diepere professionele relaties te ontwikkelen en het teamgevoel versterken. Kijk dus toch maar even uit eer je je collega de volgende keer afscheept.

Pascal Dewulf

Bron: MTSprout.nl