7 typische kenmerken van een toxische werkomgeving

Een toxische werkomgeving: dat klinkt behoorlijk giftig. En dat is het ook. In figuurlijke zin uiteraard. Hoe je zo’n funeste werkplek herkent? Via deze 7 typische kenmerken.

Micromanagement

Je kan geen stap op de werkplek zetten of er staat wel weer iemand bij om te checken hoe jij het doet. Alles wat je doet moet ook nauwkeurig worden gerapporteerd in allerlei systemen. Ook je baas is van de partij om te pas en te onpas over je schouders mee te kijken wanneer je aan de slag bent. Mailtje hier, chatberichtje daar. Je kent het onderhand wel. De ‘dagstart’-meetings, die zijn eigenlijk niet veel meer dan een excuus om te checken waar je mee bezig bent. En hoe je daarmee opschiet. En je te corrigeren wanneer nodig. Herkenbaar?

Kliekjesvorming

Merk je dat collega’s met eenzelfde visie vaak samen gaan liggen klitten als gebruikte kattenbakvulling? En dat ze diegenen die niet tot hun selecte clubje behoren dat laten weten via bijvoorbeeld micro-pesterijen of uitsluiting? Of erger nog: dat je baas ook mee in het kliekje zit ? Dan kan je ervan op aan dat er een naar luchtje zit aan jouw werkplek. Hoog tijd om de luchtverfrisser erbij te halen. En ongezouten je mening te geven.

Competitie swingt de pan uit

Wat gezonde competitiviteit op de werkplek, daar is nog niemand aan dood gegaan. Wanneer die competitiviteit echter de rode draad wordt in alles wat je op de werkplek bewerkstelligt, dan is er wel iets grondig mis. Tijd om actie te ondernemen en waar nodig betrokken collega’s even aan te spreken. Op een diplomatieke manier. En hen er op te wijzen dat teamwork geen inspanning van één persoon alleen is.

Je kan niet rekenen op je collega’s

Deadlines zijn er om gehaald te worden. Er zijn echter een aantal collega’s waar je voor geen meter kan op rekenen. Ze lijken altijd hun eigen gangetje te gaan zonder enige rekening te houden met jouw prioriteiten. Spreek er je baas over aan wanneer het jouw functioneren op de werkplek structureel gaat aantasten.

Pesterijen worden getolereerd/genegeerd

Pesten op het werk is helaas iets van alle tijden. Vreemd, we zijn toch allemaal volwassen mensen op de werkplek? Dat had je gedacht. Pesten gaat vaak op een heel subtiele- en venijnige manier. Niet dat je er altijd onmiddellijk wat kan aan doen. De beste aanpak? Verzamel een aantal tastbare bewijzen en stap vervolgens naar je baas. Zit hij/zij enthousiast mee in het pestclubje? Ga dan een trapje hoger, richting hr-departement om je beklag te doen. Structureel pesten op het werk kan een grond voor ontslag om dringende redenen zijn. Laat dat misschien ook even weten aan de pesters. En vooral: ga niet opzij en laat het niet escaleren tot je overkookt.

Zwijgplicht

Er gebeuren dingen op de werkplek die niet koosjer zijn en er wordt jou gevraagd om die dingen met de mantel der collegiale liefde te bedekken. En er wijselijk over te zwijgen. Ga je daarin mee om de lieve vrede te bewaren, dan ga je echter snel van het padje af. Daar kan je vanop aan. Eerlijk duurt immers het langst, toch?

Discriminatie

Er worden vaak flauwe grappen en insinuaties gemaakt over geaardheid, herkomst, geslacht, opleidingsniveau… Dat schept een denigrerend klimaat in de werkomgeving. Waar jij niet moet mee opgezet zijn. Geef een waarschuwing. Wordt die in de wind geslagen? Escaleren dan die handel. Respect is de basis van alles. Ook in je professionele relaties.

Pascal Dewulf