7 tips om ongewenste opmerkingen op je werkplek snel te pareren

Het gebeurt (helaas) al eens dat er een opmerking jouw richting uitkomt waarmee je niet echt happy bent. Je laat het over je heen gaan. Tja, niet echt ideaal. Of, je pareert netjes. Zo weten mensen gelijk dat je ze niet over die onzichtbare lijn heen laat komen die jij voor jezelf hebt getrokken.

1. Wees kordaat

Je laat niet met je sollen en dat straal je ook uit. Opgelet, je moet niet met het minste akkefietje orde op zaken stellen. Je weet echter ook heel goed wanneer trop te veel is. En daar trek jij dan de lijn. Aarzel niet om de persoon in kwestie rechtstreeks aan te spreken.

2. Wees niet te amicaal

Hoe aimabeler je voor de dag komt en hoe nauwer je betrokken bent bij je collega’s, hoe groter de kans dat er op een keer een ongepaste opmerking jouw kant opkomt. Wees dan ook een toffe collega, maar niet té. Alles met een ’te’ voor is immers nooit echt goed.

3. Praat niet alles goed

Ongewenst is ongewenst. We hebben al eens de neiging om dingen met de mantel der liefde te bedekken. Ook op het werk. Dingen die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Wanneer je dat toelaat gaat het vaak van kwaad naar erger. Laat dat niet gebeuren.

4. Wapen je tegen machtsverhoudingen

Het is niet omdat je baas je baas is dat hij/zij dubieuze opmerkingen kan maken naar jou. Met andere woorden: je maandelijkse loonstrookje is geen vrijgeleide om alles prima te vinden.

5. Escaleer tot op het niveau dat nodig is

Heb je te maken met ongewenste opmerkingen op het werk en kan je de situatie zelf niet onder controle krijgen? Escaleer dan het probleem. Doe dat tot op het niveau waar snel en gericht actie wordt ondernomen.

6. Reageer onmiddellijk

Best is om onmiddellijk te reageren wanneer er een ongepaste opmerking jouw kant op komt. Wacht in elk geval niet te lang om actie te ondernemen. Je loopt dan immers het risico om achter de feiten aan te hollen waardoor jouw opmerkingen bij de dader niet meer zijn dan een banaal fait divers. Kortom, wanneer je iemand op het moment zelf aanspreekt over zijn/haar ongepaste opmerkingen heeft dat veel meer kracht dan dagen of weken later.

7. Verzamel bewijsmateriaal

Bij je baas komen met een verhaal over ongewenste opmerkingen is oké. Bij je baas komen met bewijzen over ongewenste opmerkingen zoals whatsappberichten, screenshots … is echter veel sterker. Feiten spreken immers altijd veel meer dan emoties wanneer het om ongewenste opmerkingen gaat. Hou daar dan ook rekening mee wanneer je actie wil ondernemen.

Pascal Dewulf