7 manieren waarop jij jezelf (al dan niet bewust) stokken in de wielen steekt op de werk-plek

Jezelf saboteren op de werkplek? Het lijkt absurd. Toch doe je dat vaak onbewust. Dit zijn alvast 7 manieren waarop je jezelf professioneel ondergraaft.

Je doet te hard je best voor anderen

Je wil het iedereen naar de zin maken op de werkplek. Dat betekent allemaal energie die je niet kan steken in je eigen professionele focus en ambities. Tuurlijk, het leven op de werkplek draait niet enkel om jezelf. Toch moet je ergens de lijn trekken. Anders wordt die weldoenerij al snel een rem op je carrière.

Het is nooit goed genoeg

Je hebt het project tot in detail bekeken, aangepakt en zo goed als opgeleverd. Toch zijn er nog altijd die details die je nog even moet doorpakken vooraleer het perfect is voor jou. Leer om los te laten. Perfectionisme werkt (te) vaak contraproductief.

Je stelt moeilijke(re) dingen uit

De complexe dingen pak je niet onmiddellijk aan. Nog even nadenken, nog wat plannen en het nog even allemaal bekijken. Uitstel betekent geen afstel, toch? Op je werkplek kan dat ervoor zorgen dat dingen zich opstapelen en je er uiteindelijk helemaal niet meer uitkomt.

Je wil alles alleen doen

Er is het spreekwoord ‘alleen ga je sneller, samen ga je verder’. Ook op de werkplek is dat niet anders. Wanneer je alles per se naar jouw hand wil zetten, schiet je uiteindelijk niet zo goed op dan wanneer je er samen met je collega’s invliegt.

Je weet het (te) vaak beter

Wanneer jij altijd denkt de dingen beter te weten, legt dat een stevige druk op je collega’s. Het team is immers verplicht aan jouw snelheid van begrip en kennis te evolueren, ook al ben je helemaal niet de sterkste schakel op de werkplek.

Je bent niet bereid bij te leren

Je kan moeilijk om met kritiek en negeert het liefst dingen waar je weinig kaas hebt van gegeten. Je wil immers niet dat jouw collega’s jou zien als iemand die niet standaard een antwoord heeft voor alles. Niet doen. Met die eigengereide mentaliteit schieten je baas en collega’s helaas weinig op. Sterker nog: op termijn dreig je de zwakke(re) schakel in het team te worden.

Je bent een streber

Ambitieus zijn is goed. Te ambitieus zijn niet. Wanneer je enkel je eigen carrièredoelstellingen vooropstelt, ben je al snel het vijfde wiel aan de wagen op de werkplek. Ellebogenwerk wordt door je collega’s immers slechts matig geapprecieerd. Kader je ambities dan ook steevast binnen de doelstellingen van het team waarbinnen je aan de slag bent.

Pascal Dewulf