7 essentiële manieren waarop jouw job actief bijdraagt aan zingeving in je leven

Voor de nieuwe generaties medewerkers is zingeving in een job een cruciaal gegeven. Dit zijn alvast 7 essentiële manieren hoe jouw job kan bijdragen aan die zingeving in je (professionele) leven.

Je bent belangrijk

Een job is meer dan werk. Ze moet actief bijdragen aan de groei van het bedrijf waar je aan de slag bent. Wanneer je voelt/ziet dat je daar ook actief aan meewerkt, komt het zinvolle karakter van je job haast als vanzelf naar voren.

Je groeit

Weten dat je professioneel kan groeien, is een erg belangrijke factor in zingeving. Wanneer je op je werk ruimte krijgt voor persoonlijke en professionele zelfontplooiing, zal je gelijk een stuk enthousiaster in jouw professionele leefwereld staan.

Je bent betrokken

Geen enkel zeggingsschap hebben in de beslissingsprocessen van je bedrijf werkt op lange termijn afstompend. Wanneer je baas daarentegen rekening houdt met jouw mening en daar ook mee aan de slag gaat, geeft dat je gevoel van (professionele) eigenwaarde gelijk een boost.

Jouw collega’s dragen je op handen

In de praktijk is dit misschien niet altijd en overal het geval, toch is het iets waar je al dan niet bewust naar streeft. Tuurlijk wil je dat je collega’s jou zien als een onmisbare schakel. Net zoals zij hopen dat jij hen cruciaal vindt voor het succes van het bedrijf.

Je kijkt in jezelf

In je job kom je jezelf als eens tegen. Dat is een goede zaak. Het noopt tot introspectie. Wie ben ik voor mijn collega’s? Wat beteken ik voor dit bedrijf? Hoe kan ik mezelf verder verbeteren in mijn vak? Antwoorden op die vragen zorgen actief voor zingeving en laten je als professional toe je perfecte plekje vinden.

Je bouwt aan een betere wereld

Je job doen creëert niet enkel zingeving op de werkplek. In een ideale wereld ga je met jouw baan ook op maatschappelijk niveau impact maken. Zo wordt jouw job een vehikel voor duurzaamheid, milieubewustheid en ethische principes van ondernemerschap. Klinkt zwaarwichtig. Is het niet. Weten dat je met jouw job mee bouwt aan een betere wereld, geeft gewoon een geweldig gevoel.

Je hebt een doel

Weten welke richting het uitgaat met jouw (professionele) leven is essentieel in het proces van zingeving. Wanneer je zomaar wat ronddobbert in het leven, dan kan dat best uitdagend zijn. Een leuke job draagt bij aan structuur, sociale cohesie en je thuisvoelen op de plek waar je aan de slag bent.

Pascal Dewulf