7 effectieve manieren om je angst voor presentaties naar je collega’s te overwinnen

Begin je met knikkende knieën aan de presentatie die je aan je collega’s moet geven? Met deze 7 tips behoort die koudwatervrees alvast helemaal tot het verleden.

Het is normaal

Koude handen net voor een presentatie. Je bent niet de enige. Iedereen heeft voor een speech, een optreden of een presentatie altijd wel stress. Zelfs de meest doorgewinterde sprekers, muzikanten of acteurs. Voel je je bij de start van een presentatie dan ook wat ongemakkelijk? Geen nood. Vaak verdwijnt die stress van zodra je een aantal minuten bezig bent. Laat je dus niet van slag brengen wanneer je aan het begin wat zenuwen voelt.

Het is een natuurlijke reactie

Net voor je presentatie gaat je lichaam in volledige aandachtsmodus. Dan begint het stofjes aan te maken zoals adrenaline waardoor je je meer gejaagd gaat voelen, maar waardoor je gelijk ook een stuk alerter zal zijn. En dat is nu net wat je nodig hebt om op de top van je kunnen te zijn tijdens die presentatie. Als het echt wat veel wordt, maak dan voor de presentatie even een praatje met iemand die je sympathiek vindt. Je zal zien dat dit je stressniveau gelijk met een aantal procentpunten doet zakken.

Je hebt het niet geleerd

Presentatietechnieken is iets dat je in het onderwijs doorgaans niet wordt aangeleerd. Tenzij je in richtingen als communicatiewetenschappen afstudeert. Het is dus vaak een onbekend gegeven. En zoals je weet, maakt onbekend onbemind. En ongemakkelijk. Al doende leer je echter hoe je zulke presentaties best kan aanpakken. Leer ook door naar doorgewinterde professionals te kijken. Hoe pakken zij dat aan? Welke dingen doen zij om hun zenuwen de baas te worden? En om bij de les te blijven tijdens de presentatie?

Voorbereiding is het halve werk

Vaak ontstaat presentatieangst ook omdat je je mogelijk onvoldoende hebt voorbereid. Loop dus op voorhand meer dan eens door je presentatie en neem de belangrijkste boodschappen in je op. Zorg ook voor een eigenlijk presentatie en toon die op het scherm. Zo heb jij een leidraad en heeft ook je publiek een leidraad. Op die manier raken jullie geen van beiden de draad kwijt.

Anticipeer op reacties van je collega’s

Dat geeft jou ook wat ademruimte tijdens de presentatie en laat je toe om je publiek er actief bij te houden. Vraag zeker ook aan mensen in het publiek wat zij van de reacties van de andere deelnemers vinden. Dat maakt jouw presentatie gelijk een stuk luchtiger en interactiever. Spreek wel duidelijke momenten af waarop er vragen mogen gesteld. Bijvoorbeeld na ieder item dat je behandelt. Anders riskeer jij op jouw beurt weer de draad kwijt te raken. En dat is dan ook weer niet de bedoeling.

Oefening baart kunst

Je zal zien dat hoe meer presentaties je geeft, hoe minder stress je zal ervaren. Helemaal weg krijg je die stress nooit. Het is echter door het vaak te doen, dat je leert hoe je zo’n presentatie best doet. En ook welke de routines zijn waaraan je je tijdens de presentatie kan vasthouden. Je leert met andere woorden de presentatiestijl kennen die jou ligt en waarbij je je goed voelt. En wanneer je dan een succesvolle presentatie hebt gedaan, mag je jezelf gerust op de borst kloppen.

Focus op de inhoud

Staar je niet blind op je publiek. Focus je vooral op de inhoud van jouw presentatie. Daar gaat het tenslotte om. En de manier waarop je de boodschap weet over te brengen. Uiteraard maak je (oog)contact met je publiek. Wat zijn van jou denken, is echter irrelevant. Jouw presentatie is dat echter wel. Hou de twee in evenwicht.

Pascal Dewulf