7 dingen die je nooit tegen je baas moet zeggen
04/12/2019
Er zijn zo van die dingen die je beter niet tegen je baas kan zeggen. Een gezonde interactie zorgt immers voor een gezonde verstandhouding op de werkvloer. Deze dingen zeg je dus beter niet.
“Je bent fout”
In principe zou dergelijke uitspraak in principe wel moeten kunnen. Maar toch doe je het beter niet. En bijvoorbeeld al helemaal niet in een meeting. Tja, bazen en imago dat ligt een beetje gevoelig. Wanneer je je baas openlijk op fouten wijst dan ondermijn je eigenlijk voor een stukje zijn of haar gezagspositie. Kan je niet anders? Gebruik dan een bewoording zoals: “Ik denk dat je daar misschien niet helemaal correct zit.”
“Ik zal die oplossing eens proberen”
Jouw baas heeft jou aangeworven om oplossingen te bedenken die werken, niet om te proberen en te kijken of iets lukt. Natuurlijk kan je niet altijd en overal een gepast antwoord op hebben, maar probeer toch antwoorden te vermijden waaruit blijkt dat jezelf ook zomaar wat zit te gissen.
“Dat is niet mijn verantwoordelijkheid”
Als er één zinnetje is waar jouw baas een hekel aan heeft dan is het wel dat zinnetje waarbij je dingen van je afschuift omdat jij daar naar eigen zeggen niets mee te maken hebt. Hokjesdenken en gemakkelijkheidsoplossingen zijn immers niet de dingen waarvoor jij werd aangeworven. Uiteraard moet je niet altijd blindelings uitvoeren wat je baas je vraagt, maar probeer toch te vermijden dat je de indruk schept dat je systematisch dingen van je wil afschuiven.
“Ik heb mijn best gedaan”
Pretty good just ain’t good enough. Je best doen, daar schiet in principe niemand iets mee op. Het is leuk, maar ook niet meer dan dat. Zeker niet wanneer dat niet tot de verwachte oplossing van een probleem leidt. In een bedrijf wil je beter niet bekend staan als die persoon die altijd hard zijn best doet, maar zelden met concrete oplossingen komt. En al zeker niet door je baas.
“Op mijn vorige job deed ik dat anders”
Je vorige job was je vorige job. Je huidige job vraagt mogelijk om een andere aanpak. Wanneer je je huidige job vergelijkt met je vorige job kan je de indruk geven dat je te hard wil vasthouden aan oude gewoontes. Dat is mogelijk goed bedoeld, maar soms kan het ook betweterig overkomen.
“Ik kan niet met die persoon werken”
Als er iets is waar jouw baas een broertje dood aan heeft dan is het egotripperij in het team. Het feit dat je met sommige collega’s minder goed kan opschieten, daar heeft je baas helaas geen boodschap aan. Het team is voor hem of haar immers één geheel dat bepaalde objectieven dient te behalen. Wanneer je baas zich voortdurend dient bezig te houden met het micromanagement van de teamleden individueel, dan schort er iets. Ook voor hem is dat dan immers tijdverlies.
“Dat is helaas onmogelijk”
Niets is onmogelijk. Er is altijd wel een oplossing of een manier waarop er rond een probleem heen kan gewerkt worden. Misschien is er ook een alternatieve weg waardoor een probleem definitief uit de weg kan worden geruimd. Jouw baas heeft geen succesvol bedrijf gecreëerd door te denken dat iets onmogelijk is. Je kan als medewerker dus maar beter een can-do mentaliteit hanteren in de plaats van een passieve houding aan te nemen.
Pascal Dewulf