6 manieren om productief en positief om te gaan met een (te) dominante collega

Op elke werkplek heb je wel een haantje-de-voorste. Iemand die het altijd voor het zeggen wil hebben. De hamvraag: hoe ga je op een gezonde en efficiënte manier om met zo een individu? Dit zijn onze tips.

1. Wees assertief

Zeg wat je denkt, denk wat je zegt. Een betere beschrijving van assertiviteit kunnen we niet bedenken. Laat je met andere woorden niet de mond snoeren door een collega die denk het voor het zeggen te hebben. Het is immers niet diegene die het luidst praat, die ook het grootste gelijk heeft.

2. Wees bondig

Hoe uitgebreider je bent met jouw argumentatie tijdens bijvoorbeeld een meeting, hoe meer munitie je een dominant iemand geeft. Wees dus bondig wanneer je dingen tracht te verduidelijken. Zo raak je bovendien zelf ook niet de draad van je betoog kwijt. Dat is immers een moment waar die dominante collega op wacht om vervolgens je betoog te kapen. Het klinkt allemaal nogal vijandig, maar dat is het niet. We willen je gewoon een wake-upcall geven om op de juiste manier om te gaan met iemand die graag het hoge woord voert. Alleen dan kan je ook productief met zo iemand samenwerken.

3. Ieder zijn ding

Een fout die we regelmatig maken wanneer we collega’s beoordelen, is dat we hen vanuit ons eigen perspectief bekijken. Niet elke collega op de werkvloer heeft dezelfde motivatie of drijfveren als jij. Ga daar altijd van uit. Dat leert je om hen beter te begrijpen, ook die ene collega die er graag altijd bovenuit steekt.

4. Neem het niet persoonlijk

Een dominante collega richt zich niet intrinsiek naar jou. Iedereen krijgt doorgaans bij hem/haar dezelfde behandeling. Dominant gedrag staat ook helemaal niet synoniem voor meer kennis of expertise. De dominantie situeert zich vooral op persoonlijk niveau. De persoon in kwestie heeft het (vaak) moeilijk om anderen als zijn/haar gelijke te zien. En moet hen altijd kunnen overtroeven. Dat is een irrationele reflex die verankerd zit in de grijze massa van die persoon. Je moet leren om daar zo optimaal als mogelijk mee om te gaan.

5. Blijf beheerst

Dominante personen zijn er vaak op uit om je te intimideren en/of je uit je tent te lokken. Misschien trap je in die buitenspelval en word je emotioneel. Daar snoept een dominant persoon van. Want dan voelt hij/zij zich opnieuw superieur. Probeer dus steeds zo rationeel als mogelijk om te gaan met dominante collega’s. Hou je zo veel als mogelijk aan cijfers en feiten. En ga niet over de rooie.

6. Vertrouw op jezelf

Een dominant iemand zal soms ook persoonlijk worden en jou proberen in diskrediet te brengen. Hij/zij probeert zichzelf op die manier (figuurlijk) naar boven te duwen, door jou naar beneden te trekken. Pas de voorgaande punten toe en blijf rotsvast vertrouwen in jouw eigen kennis en intuïtie.

Pascal Dewulf