6 manieren om energievretende collega’s op kantoor een halt toe te roepen

Je hebt mogelijk ook zo van die collega’s die van zodra je ermee aan slag bent het lijkt of elke druppel energie uit jou wegvloeit. Zo roep je ze alvast een halt toe.

Energievreters op kantoor kan je heel makkelijk herkennen. Het zijn meestal die collega’s die in meetings of elders heel graag over zichzelf praten en nauwelijks interesse lijken te hebben in waar jij zoal mee bezig bent. Ze praten veel, vaak meer dan nodig. Niet zelden hebben ze er ook een handje van weg om je zinnen af te maken. Je begint aan je uitleg en midden in een zin hakken zij er vervolgens in om hun mening te geven. Om dan weer alle aandacht van jou en de rest op te eisen. Ze brengen doorgaans ook weinig respect op voor je persoon en aarzelen bovendien niet om met anderen over jou te roddelen. Wanneer je er niet bij bent dus. Ze zullen ook zelden blij zijn wanneer je een succes boekt op de werkplek. Voor zichzelf des te meer. Ze deinzen er daarenboven niet voor terug om leugentjes voor bestwil te gebruiken en subtiel dingen te verdraaien. Daarbij proberen ze ook vaak om de verantwoordelijkheid op anderen af te schuiven. Duidelijk genoeg? Dan zijn dit alvast 6 tips om die mensen resoluut een halt toe te roepen.

1. Besef dat mensen elkaar beïnvloeden

Die energiezuiger kan jouw gevoel van welzijn naar beneden trekken, maar jij kunt ook zijn gevoel verbeteren. Door je bewust te zijn van de valkuilen kun je dicht bij jezelf blijven en de ander ook proberen te ‘besmetten’ met jouw positiviteit in plaats dat zij jou aansteken met negativiteit.

2. Laat je niet meeslepen in negatieve spiralen

Hou je ver van roddelpraatjes, favoritisme en kliekjesvorming. Energievreters zijn er dol op. Doe daarentegen je best om niet te oordelen en laat blijken dat je de ander accepteert. Acceptatie neemt onzekerheid weg, waardoor die ander minder het gevoel heeft zichzelf te moeten bewijzen.

3. Besef dat er andere factoren ten grondslag liggen aan dit gedrag

Mensen die energie zuigen, zijn vaak erg onzeker en vinden het leven lastig en zwaar. Ze grijpen naar technieken om hun onzekerheid te verminderen. Die technieken werken echter enkel op de korte termijn. Besef ook dat jij iemand niet kunt dwingen om te veranderen. Je kunt enkel accepteren en inspireren.

4. Beperk de tijd die je doorbrengt met energievreters

Trek zelf die denkbeeldige lijn waar niemand over kan. Ook niet energievreters. Alleen zo voorkom je dat ze je energetisch helemaal leegzuigen. Gaan ze te ver met het afschuiven van verantwoordelijkheden, roddels of trachten ze je aan te vallen tijdens een werkoverleg? Wijs hen dan openlijk terecht en geef aan dat je dat niet apprecieert en al helemaal niet pikt. Geef wel duidelijk aan dat je openstaat voor een constructieve samenwerking. Bewaar daarbij vooral de intentie om vrolijk, positief en evenwichtig te blijven.

5. Plan een beetje ‘herstelruimte’ in nadat je tijd doorbrengt met een energiezuiger

Neem altijd even de tijd om weer tot jezelf te komen. Drink een kopje koffie/thee en ban gelijk alle negatieve gedachten die je mogelijk zou hebben na de confrontatie met zo een energievreter uit je hoofd.

6. Ieder is wie hij is

Besef dat jij iemand niet kunt dwingen om te veranderen. En al zeker energievreters op de werkplek niet. Je kunt wel accepteren dat de persoon in kwestie is wie hij/zij is en hen van daaruit trachten te inspireren met je eigen positiviteit.

Pascal Dewulf

Bron: sochicken.nl