6 manieren om anderen exact te laten doen wat jij wil

Collega’s exact dat laten doen wat je wil? Klinkt een beetje machiavellistisch. Een collega wat inschikkelijker laten reageren, kan echter ook op een aantal subtielere manieren.

Spreek in het rechteroor van je collega

Wil je iets gedaan krijgen van je collega? Vraag dat dan via het rechteroor. Of richt je naar het rechteroor van je collega. Dat lijkt wel iets heel bizar. Toch is uit een studie gebleken dat wanneer je in iemands rechteroor spreekt, de kans dat je een gunstig antwoord krijgt maar liefst twee keer zo groot is. Je ziet, je moet je op de werkplek zeker niet als een volleerde Machiavelli gaan gedragen om je collega’s wat toegeeflijker te maken.

Pay it forward

Doe wat voor je collega’s. Niet noodzakelijk omdat je iets terug te doen hebt. Of bij hen in het krijt staat. Gewoon, zonder dat daar voorwaarden aan vasthangen. In het Engels hebben ze daar een mooi begrip voor: ‘Pay it forward’. Dat betekent dat je iets voor je collega doet. Zomaar. Op het moment. Mogelijk komt dit dan later naar jou terug onder de vorm van een wederdienst van je collega. Omdat je immers al wat voor hen hebt gedaan, zullen ze sneller geneigd zijn om jou ook een plezier te doen. Vraag je dus wat vaker af wie jij kan helpen in plaats van wie jou kan helpen.

Gooi het niet in de groep

Heb je echt hulp nodig voor het oplossen van een probleem? Gooi het dan niet (onmiddellijk) in het team of in de groep. De kans is dan immers dat je helemaal geen reactie krijgt? Hoe dat komt? Dat noemen ze het ‘omstaandereffect’. Hoe groter de groep, hoe minder je collega’s zich dan aangesproken zullen voelen. Daar zal wel iemand anders zich over ontfermen denken er dan heel wat bij zichzelf. Veel beter is het om collega’s individueel aan te spreken. Dan is de kans immers groter dat ze jou wel een helpende hand zullen toesteken.

Kleine gebaren, grootse effecten

Vraag eens wat vaker of iemand een koffietje wil. Of stap eens op een collega af voor een leuke, helpende babbel. Kortom, laat zien dat je naast een toffe collega ook een fijn mens bent. Mensen blijven aan de basis emotionele wezens, hoe formeel ze zich op de werkplek dan ook mogen gedragen.

Kies het juiste moment

En dat is aardig wat tijd op voorhand. Vraag niet om hulp wanneer je die over een kwartiertje al nodig hebt. Soms kan je natuurlijk niet anders. En als het echt superdringend is, dan zal je niet zelden ook wel op een positieve reactie kunnen rekenen. Op voorwaarde uiteraard dat je verzoek realistisch is. Vooruit vragen helpt je collega’s echter om een en ander te kaderen en er ook over na te denken. De kans dat die collega zal toezeggen, is op dat moment een heel stuk groter.

Laat je als mens zien

Toon jezelf als collega, maar vooral ook als mens. Toon je emoties, open jezelf over het waarom van de gunst die je van je collega vraagt. Zoek met andere woorden connectie op een emotioneel niveau. En doe dat echt, niet gespeeld. Daar horen ook echte gebaren bij zoals een glimlach of oprechte sympathie bij.

Pascal Dewulf

Bron: psychologiemagazine.nl