5 manieren om een jaloerse collega te herkennen

Jaloerse collega’s? Jazeker, die bestaan. De hamvraag: hoe herken je ze, die ijverzuchtige individuen op de werkplek? Met deze 5 tips bijvoorbeeld. 

Gezonde concurrentie op de werkplek, daar is niets mis mee. Erger wordt het wanneer die concurrentie transformeert naar jaloezie. Dat kan niet alleen je eigen objectieven in de weg gaan zitten. Ook de productiviteit van een team kan er danig door onderuit gehaald worden. Jaloezie uit zich ook maar zelden op een openlijke manier. Vaak gebeurt het slinks en erg subtiel.

1. Wel de uitschuivers, niet de overwinningen

Typisch voor jaloerse collega’s is het feit dat ze enkel je flaters zien. Je prestaties en verwezenlijkingen, daar lopen ze doorgaans met een bocht omheen. Verwacht dus geen complimentjes, maar wel kleine prikken. Subtiele vormen van kritiek, vaak in het bijzijn van andere collega’s.

2. Hinderpaal

Iets heel typerends voor afgunstige collega’s is dat ze jou subtiel gaan hinderen op de werkplek. Ze houden informatie achter die je nodig hebt. Of nog subtieler: ze voeren jou maar stukjes info opdat je altijd net de lippen boven water kan houden. Zo worden ze als het ware jouw persoonlijke hinderpaal bij het verwezenlijken van je doelstellingen.

3. Radiostilte

Van jaloerse collega’s ga je zelden horen. Enkel wanneer ze (openlijk) kritiek op jou kunnen uiten of anderen bijspringen om je vaak heel subtiel de grond in te boren, staan ze op de eerste rij. Het is haast ongelooflijk te denken dat er zo mensen op de werkplek rondlopen, toch? Vergis je echter niet want je komt ze overal tegen. Ga je weg bij het bedrijf waar je aan de slag bent omdat je het niet meer kan harden met al die na-ijver? Dan kan je er donder op zeggen dat wanneer je elders aan de slag gaat, er een nieuwe brigade met afgunstige collega’s staat te wachten. Klinkt allemaal nogal extreem. De waarheid ligt in het midden. Uiteraard. Hou er toch rekening mee.

4. Ideeënbrekers

Nog zo’n herkenningspunt. Kom je met een steengoed idee, dan zullen die jaloerse collega’s het zeker en vast het proberen te temperen. Aan het brainstormen met collega’s? Dan zullen ze trachten je ideeën te minimaliseren. Misschien proberen ze zelfs wel wel te ridiculiseren. Op die manier willen ze je onzichtbaar maken op de werkplek. Ze trekken jou als het ware omlaag om zichzelf naar boven te kunnen duwen. Het is een intrinsieke eigenschap van jaloerse collega’s om bevrediging te vinden in het onderuit halen van collega’s die ze viseren.

5. Vijandigheid

Nog zo’n typisch patroon van jaloerse collega’s is dat ze vaak vijandig zijn tegenover jou, zonder dat daar enige aanwijsbare reden voor is. Ze kunnen je niet luchten, zelfs wanneer je misschien maar één of twee keer met hen hebt gesproken. Zij hebben beslist dat jij voor hun een (figuurlijke) schietschijf wordt op de werkplek. Welkom in de wondere wereld van de kleine kantjes van de mens. Wat er ook gebeurt, laat je niet uit je lood slaan en blijf gaan voor de idealen en objectieven die je hebt. Een doorzetter: daar is doorgaans geen kruid tegen gewassen. En die doorzetter? Dat ben jij.Pascal Dewulf