Het hoe en wat van coworken… Nomaden op kantoor

Het fenomeen ‘coworking’ lokt steeds meer zelfstandigen en thuiswerkers naar buiten, weg uit hun veilige cocon. Maar wat houdt coworken eigenlijk in, en is het ook handig voor jou?

1. Wat?
Coworkers delen een kantoor met mensen die ze niet kennen. Al is ‘kantoor’ niet meteen het juiste woord: een coworkspace wil een inspirerende omgeving bieden voor de mensen die er vrijwillig komen zitten. Zo is er op sommige plekken een matchmaker actief die de leden aan elkaar voorstelt en de interactie bevordert. Op die manier ontstaat er toch een collegiale sfeer. In een coworkruimte vind je alles wat je nodig hebt: wifi, printer, koffiebar en vergaderzaal. Dat heeft natuurlijk zijn prijs(je). De meeste coworkspaces werken met abonnementen, waarbij je voor pakweg 150 euro per maand voltijds gebruik mag maken van alle faciliteiten. Je kan soms ook per uur betalen, bijvoorbeeld 30 euro voor 20 uur coworken. Nog altijd veel goedkoper dan zelf een kantoor te huren!

2. Waar?
De allereerste coworkingplek ontstond niet toevallig in San Franciso, een stad die van vooruitstrevende concepten zijn handelsmerk heeft gemaakt. Later sprong ook de rest van de VS en de wereld op de kar. In België is coworken al vrij goed ingeburgerd in de grote steden, zeker in Antwerpen en Brussel. Maar ook Leuven, Hasselt en Gent zijn aan een inhaalbeweging bezig.

3. Waarom?
Coworken is een stijl van werken die een grote mate van vrijheid, onafhankelijkheid en toch ook samenhorigheid met zich meebrengt. De werkers zijn niet gebonden aan een vaste werkplek, ze doen hun eigen ding, maar zoeken toch het gezelschap op van andere mensen. De leden geven elkaar tips, inspireren elkaar en netwerken erop los. Al kan je ook ongestoord in een hoekje zitten werken, als je dat liever wil.

4. Voor wie?
Coworkers zijn meestal geen werknemers van hetzelfde bedrijf. Ze vormen een bont allegaartje van ‘werknomaden’: zelfstandigen, freelancers, thuiswerkers, startende ondernemers en werknemers met een vaste job die geregeld onderweg zijn.

5. Ook voor jou?
Als je elke dag van 9 tot 5 in een klassieke kantooromgeving werkt, dan is coworken niet echt voor jou bedoeld. Maar als je in een van bovenstaande profielen past, dan kan het een uitstekende oplossing zijn om niet altijd alleen te moeten werken. Je zal ook minder snel afgeleid zijn: onder het motto ‘zien werken, doet werken’ vergroot coworken je werklust. Een coworkspace biedt tot slot ook een professionele omgeving, waar je je klanten beter kan ontvangen dan aan je eigen keukentafel.

Gerlinde De Bruycker