Coworking als werkplekrevolutie

Coworken is hip en de vraag naar inspirerende werkplekken was dan ook nog nooit zo groot. Uit recente cijfers blijkt dat er dit jaar maar liefst 20% meer coworkingplekken bijkwamen in ons land. Maar wat houdt dit concept nu juist in en schrijven we co-workingplekken of coworkingplekken?

We zien zowel de term co-working als coworking opduiken en vaak worden beide termen door elkaar gebruikt. Volgens Spaces, wereldwijd marktleider op vlak van coworkinglocaties, zit in beide termen een wereld van verschil. “Met co-working wordt het samen werken op één locatie bedoeld. Het komt van het Engelse ‘co-worker’ wat zoveel betekent als collega. Je kiest er de mensen niet met wie je samenwerkt”, zo luidt het. Coworking is echter zoveel meer dan ‘samen werken’. Het is een community van gelijkgestemde professionals die wel kunnen kiezen met wie ze ‘samenwerken’. Het idee is dat de community met wie je de coworkingplek deelt, je een meerwaarde oplevert. Veel coworkers werken samen aan gemeenschappelijke projecten en leren er van elkaar.”

Creatieve, stimulerende werkplek

Coworking heeft een ‘werkplekrevolutie’ ontketend. Enerzijds omdat het aantal zelfstandigen en freelancers de afgelopen jaren sterk toenam, maar anderzijds omdat werkgevers hun werknemers meer vrijheid geven en focussen op de output. Het werk dat ze afleveren is dus belangrijker dan de plaats en de tijdstippen waarop ze aan de slag zijn. “Zeker met de krapte op de arbeidsmarkt zoeken ondernemers oplossingen om de werkervaring van hun personeel zo aangenaam mogelijk te maken. Een creatieve en stimulerende werkplek vlak bij huis, kan hier dé oplossing bieden”, vertelt William Willems, Algemeen Directeur van Spaces.

De voordelen

Coworking heeft heel wat voordelen. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

* Flexibiliteit: werk waar en wanneer je wilt. Je hebt alle vrijheid om je eigen prioriteiten te stellen en pauze te nemen wanneer jij wil.

* Creatieve input : een coworking space zorgt voor diversiteit. Allerlei mensen komen samen om te werken aan hun eigen project. Ze hebben allemaal verschillende ideeën en creatieve input. Heb je nood aan wat feedback over jouw idee? Feel free to ask!

* Productiviteit: zien werken, doet werken. Samenwerken met anderen in dezelfde omgeving is enorm stimulerend.

* Inspirerend: op coworkingplekken worden vaak workshops, lezingen en netwerkevents georganiseerd. Deze versterken de onderlinge banden tussen de leden van de community en werken inspirerend.

Mieke Vercruijsse