Coworking, 5 vragen aan de expert

Dette Van Zeeland werkt als coördinator voor Het Bolwerk in Edegem. Zij en oprichter Bart Scheenaerts ontmoetten elkaar 5 jaar geleden in de eerste coworkingruimte in Antwerpen, Aspace, en het virus heeft hen sindsdien niet meer losgelaten. Streekpersoneel stelde Dette enkele vragen.

1. Waarom coworking?

Vandaag de dag kunnen we enkel in co-creatie effectief zijn. In ons eentje het wiel uitvinden is niet meer van deze tijd. Door ideeën uit te wisselen, tools en ruimtes te delen, samen te werken en elkaar te helpen in ons ondernemerschap gaan we veel sneller vooruit. We zijn een community en zo gedragen we ons ook naar elkaar toe. Wij willen van Fort 5 in Edegem een creatief ecosysteem maken dat gebaseerd is op deze principes.

2. Welke formules zijn er voor coworking?

Bij ons mag je de eerste week gratis testen. Omdat elke dag in een coworking anders is en je steeds andere mensen ontmoet. We vragen om voor deze week iets ‘vooruit te betalen‘ (Pay It Forward) aan onze community. Zo delen onze coworkers intensief hun kennis met elkaar, brengen ze hun bibliotheek mee of doen ze een andere bijdrage aan de gemeenschap. Na deze week zijn er allerlei formules: van een 10 beurtenkaart tot abonnementen van 20u tot voltijds coworken.

3. Welke voordelen heeft coworking volgens jou?

Het is een zeer goede voedingsbodem voor ‘serendipiteit‘: meer vinden dan waar je naar op zoek was, spontaan tegen business opportuniteiten aanlopen, mensen ontmoeten die je project verder helpen.

4. Wie komt op coworking af?

Zelfstandigen, flexwerkers, start-ups, remote workers, mensen die door het hele land werken. Het zijn niet enkel extraverte mensen, ook introverte mensen en mensen die graag in stilte werken hebben een plaats in een coworking ecosysteem.

5. Welke afspraken zijn nodig?

Het geluidsniveau is soms lastig. We hebben daarom onze ruimtes nog meer ‘activity-based‘ onderverdeeld. In een coworkingruimte ben je stil, in een andere werkruimte mag gepraat en gebeld worden. Gelukkig zijn er ook 4 break-outs waar je kan overleggen, klanten ontmoeten en telefoontjes doen in alle rust.

Coworkers getuigen:
Johan Huygh: ‘Ontspannen werklocatie waar focus hand in hand gaat met inspiratie en job satisfaction. Ik ben verkocht!’
Inge Nassen: ‘Sfeervolle bijzondere plek. Zeer gedreven en vakkundige mensen. Een aanrader… Ervaar het zelf!’

Eveline Janssens

(foto copyright Renaat Nijs)