Waarom jouw authenticiteit omarmen niet (altijd) goed is voor jouw carrière
12/09/2023
Helemaal jezelf zijn, ook op de werkplek? Wat is daar mis mee? Helemaal niets. Toch moet je een beetje uitkijken. Dit is waarom.
Authenticiteit is vandaag helemaal hip. En het wordt gestimuleerd. Met authenticiteit is dan ook niets mis. Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat het najagen van je authentieke zelf niet altijd even slim is. Zo stelt Li Huang, hoogleraar bij businessschool Insead, dat wanneer je consistent authenticiteit op de werkplek nastreeft, je doorgaans minder goed in staat zal zijn om waardevolle compromissen of verbintenissen aan te gaan. Is die authenticiteit daarenboven maar een façade, dan creëer je helemaal een averechts effect.
Mind-body dissonance
Huang bekeek of het omarmen van je authentieke zelf nu wel zo belangrijk is. Wat blijkt? De nadelige gevolgen zijn groter dan de meeste mensen verwachten. Een ander cruciaal aspect dat als motor fungeert voor een succesvolle carrière gaat hier immers ook onder lijden. Jouw creativiteit. Huang ontdekte immers dat mensen creatiever werken wanneer ze fysieke handelingen uitvoeren die in tegenspraak zijn met hun gemoedstoestand.
Dit fenomeen staat ook wel bekend als mind-body dissonance (MBD). Dit kan gezien worden als het tegenovergestelde van authenticiteit.
Ongemakkelijke presentatie
Volgens Huang kan die mind-body dissonance verschillende vormen aannemen. Denk aan de collega die instemmend knikt tijdens een ongemakkelijke presentatie of je baas die een compliment in ontvangst neemt met geveinsde nederigheid. Bovendien zouden mensen met een hoger mind-body dissonance niveau meer outside-the-box inzichten hebben en met nieuwe ideeën op de proppen komen. Dit in tegenstelling tot mensen die voornamelijk ‘authentiek’ handelen. Volgens Huang bevordert MBD een mentaliteit waarbij werkgevers en werknemers meer openstaan voor afwijkende ideeën. Dat stimuleert het creatieve denkproces.
Authenticiteitscultus
MBD zet volgens Huang onze geest als het ware op scherp. De discrepantie tussen ons gevoel en onze uiterlijke gedragingen inspireert ons tot het ontwikkelen van ideeën en oplossingen in ongewone situaties. Huang denkt dat vooral medewerkers die langer aan de slag zijn bij een bedrijf veel voordeel kunnen halen uit het toepassen van MBD. Zij zitten immers niet zelden vast in een bepaalde routine. Ook is er volgens Huang een grotere kans dat zij worden blootgesteld aan bedrijfstrainingen die authenticiteit bevorderen. Dat vermindert hun verlangen om onoprecht te zijn. Moeilijk in tijden waar een heuse ‘authenticiteitscultus’ heerst. En reden genoeg om niet zomaar altijd jezelf te zijn. Hoe raar dit dan ook al mag klinken, toch?
Pascal Dewulf
Bron: MTSprout.nl