7 tips om gelukkig(er) te zijn op het werk

Gelukkig(er) zijn op je werk? Dat kan, met deze tips.

Ruim je werkplek op

Dat klinkt niet zo erg leuk, maar het helpt je wel om gelukkig(er) te zijn. De uitdrukking ‘een rommelig bureau betekent een rommelige geest’ bevat een waarheid als een koe. Met een leeg bureau krijg je (letterlijk) weer plaats voor creativiteit. Een opgeruimd bureau verfrist je geest, versterkt je concentratie en geeft je doorgaans een gevoel van welbehagen. Je hebt weer controle over je werkplek.

Beweeg

Dagelijks een vijftiental minuten bewegen (wandelen, fietsen, joggen) maakt je lichaam weer energiek en helpt schadelijke stoffen uit je lichaam te evacueren. Je zal je fitter voelen en dus ook productiever zijn.

Vraag om feedback

Onderzoek heeft aangetoond dat wie regelmatig positieve, constructieve feedback krijgt, zich beter in zijn vel voelt. Ook zal die persoon doorgaans succesvoller zijn op de werkplek, meer ondernemend voor de dag komen en zich meer engageren binnen een team.

Doe telkens één ding

Van multitasken worden we ongelukkig. Alle productiviteitsboeken ten spijt is onze grijze massa immers niet gemaakt om te multitasken. Een ding doen per keer geeft je een lekkerder en meer ontspannen gevoel. Je hebt ook minder het gevoel dat je alles onder controle hebt wanneer je meer dingen tegelijkertijd wil aanpakken. Onderzoek aan de University of Stanford staaft alvast die stelling.

Help een collega

Studies hebben aangetoond dat mensen met veel empathie op het werk zich doorgaans meer tevreden voelen op de werkplek en gelukkiger zijn op het werk. Help daarom eens een collega uit de nood, haal gewoon een bakje koffie voor je werkmakkers of geef eens onverwacht een schouderklopje. Jouw geluksgevoel zal erdoor stijgen en dat van je collega’s ook.

Denk na voor je wat zegt

In elk antwoord dat je geeft, kan iets positiefs zitten. Door daar bedachtzaam mee om te gaan, verspreid je eigenlijk positiviteit en blijdschap. Doet iedereen dat, dan gaan we met z’n allen een stuk gelukkiger zijn op de werkplek.

Waardeer jezelf

Wees in de eerste plaats blij met jezelf en wie je bent. Je kan geen geluk brengen bij je collega’s wanneer je zelf niet lekker in je vel zit. Op de werkplek heb ook jij een intrinsieke meerwaarde. Anders zou jij er niet rondlopen, toch? Kijk regelmatig eens naar de kleine en grote successen die je al hebt geboekt en wees daar dankbaar voor. Kijk ook naar de successen van je collega’s en geef ook hen een thumbs up.

Pascal Dewulf